Volgens veel Britten zijn Joden oorzaak van Covid-19

Een op de vijf Britten is van mening dat de Joden op de een of andere manier verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van het coronavirus (Covid-19), om de economie om financiële redenen te laten vastlopen.

Door via TPS |

Dit is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Oxford, dat werd besproken in de Commissie voor Immigratie-, Absorptie- en Diaspora-aangelegenheden van de Knesset.

De enquête, getiteld ‘Oxford Coronavirus Explanations, Attitudes, and Narratives Survey’, ondervroeg 2.500 Engelse volwassenen van 4 tot 11 mei 2020 als onderdeel van een representatieve steekproef.

De voorgelegde uitspraak ‘Joden hebben het virus geschapen om de economie om financiële redenen te doen instorten’ werd door 5,3% van de respondenten beantwoord met ‘een beetje mee eens’, 6,8% met ‘in zekere mate mee eens’, 4,6% met ‘sterk mee eens’ en 2,4% met ‘helemaal mee eens’, terwijl ongeveer 80,8% van de respondenten het helemaal niet eens was.

David Bitan, voorzitter van de Knessetcommissie, zei tijdens de zitting van maandag dat de pandemie ‘een nieuwe en unieke golf van antisemitisme over de hele wereld heeft ontketend: De Joden, zionisten of de Staat Israël zijn verantwoordelijk voor de pandemie en zullen er baat bij hebben’.

Dit antisemitisme wordt volgens hem ‘verspreid door rechtsextremisten, ultraconservatieve christenen en islamisten, voornamelijk via de media in verschillende, talen,via sociale netwerken, tv-kanalen, radio en de pers’.

Verder zei Bitan, dat Islamisten de Staat Israël COVID-1948 noemden, verwijzend naar het jaar waarin de Staat werd gesticht, ‘en dit is de gevaarlijkste pandemie voor de mensheid’.

Volgens het ‘Report on Worldwide Anti-Semitism’, gepubliceerd door het Kantor Centre for the Study of Contemporary European Jewry, was er in 2019 een toename van 18% van de grotere gevallen van geweld in vergelijking met 2018, met 456 gevallen in 2019 vergeleken met 387 in 2018. Zeven mensen werden gedood bij antisemitische aanvallen.

In Duitsland registreerde de politie 1.839 antisemitische incidenten in het hele land tegenover 1.799 incidenten in 2018, een gemiddelde van vijf incidenten per dag.

De 1.805 geregistreerde gevallen in het Verenigd Koninkrijk in 2019 vertegenwoordigen een stijging van 7% ten opzichte van 2018. 111 gewelddadige antisemitische incidenten werden geregistreerd in de VS in 2019, en 33 in Australië.

Minstens 53 synagogen en 28 gemeenschapscentra en scholen werden aangevallen. In 2019 was er ook een toename van 47% van de levensbedreigende bedreigingen en een toename van 24% van de aanvallen op particuliere eigendommen.

Volgens een door het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) gepubliceerde studie heeft 41 procent van de Joden in de leeftijd van 16 tot 34 jaar in de afgelopen vijf jaar overwogen om uit Europa te emigreren vanwege het antisemitisme.

Bitan zei dat Israël niet genoeg middelen investeerde in de strijd tegen het antisemitisme. Hij riep op tot de oprichting van een comité van ministers dat zich met deze kwestie bezighoudt.

Jakov Haguel, waarnemend directeur van de Zionistische Wereldorganisatie, zei dat de Corona-pandemie was uitgebroken in een tijd waarin het antisemitisme op het hoogste niveau was sinds de Holocaust en de Joden bang waren om in het openbaar Joodse symbolen te dragen.

‘Sociale netwerken worden overspoeld met anti-Joodse berichten’, zei hij, en voegde eraan toe dat er tijdens de demonstraties van George Floyd in de VS duidelijke en schaamteloze anti-Joodse retoriek werd waargenomen. Als de pandemie eenmaal voorbij is, zal het antisemitisme toenemen, waarschuwde Haguel.

Yogev Karasenty, directeur voor de bestrijding van antisemitisme bij het ministerie van Diaspora Zaken, zei dat sinds het uitbreken van de pandemie zo’n 700.000 antisemitische berichten zijn gepost op Twitter.
Hij besprak de anti-Israëlische activiteiten van extreem links in de VS en de poging om de burgerlijke onrust met Israël in verbinding te brengen.

Karasenty zei ook, dat er een sterke toestroom van samen­zwerings­theorieën op Telegram in Duitsland is, en dat de pandemie wordt gebruikt om oude antisemitische samen­zwerings­theorieën te verspreiden, waaronder bloedlaster, via sociale media.

Yigal Palmor, hoofd van de afdeling Internationale Betrekkingen van het Joods Agentschap, noemde het hardhandig optreden van de Britse Labourpartij tegen het antisemitisme binnen de partij.
Prof. Dina Porat, hoofd van het Kantor Centre for the Study of Contemporary European Judaism, zei dat het valse bericht, dat de Joden het coronavirus zouden verspreiden, al was doorgedrongen naar liberale en opgeleide delen van de bevolking.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.