LedenVolgende halte: “Theocratie”?

Nu de meest religieuze rechtse regering die Israël ooit heeft gehad aan de macht komt, maken seculiere burgers zich zorgen over de mate waarin de Bijbel en het Jodendom hun leven zullen bepalen.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Israel, politiek, verkiezingen
Is de nieuwe regering onder Netanyahu de eerste stap naar een moderne theocratie in de staat Israël? Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

De nieuwe regering van Israël is de meest religieuze die het land ooit heeft gehad. Partijen die zich identificeren met een of andere stroming van joods-orthodoxie vormen de helft van haar leden. Maar veel parlementsleden van de Likoedpartij zijn ook godvrezend. Deze Joden hebben nu een meerderheid in de Joodse staat.

De meer progressieven onder de seculiere bevolking van Israël klagen dat deze trend het land afdrijft van zijn bondgenoten in het liberale Westen. Recente verkiezingstrends wijzen er echter op dat seculiere Israëli’s die zo denken niet langer in de meerderheid zijn. De Joodse staat lijkt zich in dit opzicht te verwijderen van de ooit christelijke naties van West-Europa en Noord-Amerika.

De Verenigde Staten zijn misschien de laatste van de westerse naties waar het christelijk geloof kan worden gezien als een politiek voordeel, hoewel het tegelijkertijd een politiek nadeel is. In Israël verschijnen zelfs linkse politici met rabbijnen omdat zij weten hoe belangrijk het is voor hun electorale kansen om de...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie