VN-commissielid verkondigt antisemitische samenzweringstheorie

Functionaris van wereldorgaan die gekozen is om vermeende Israëlische “oorlogsmisdaden” te onderzoeken, zegt dat sociale media door de Joden wordt gecontroleerd.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Verenigde Naties
De Mensenrechten- en Alliantie der Beschavingen-zaal van het Paleis der Naties, in Genève. De zaal is de vergaderplaats van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Foto: Ludovic Courtès via Wikimedia Commons

Een hoge ambtenaar van de Verenigde Naties werd deze week betrapt op het verspreiden van antisemitische laster over schimmige Joodse wereldheerschappij.

In een interview met de extreemlinkse Amerikaanse blog Mondoweiss beweerde Miloon Kothari dat een machtige “Joodse lobby” de grote social media platforms zoals Facebook en Twitter controleert.

Aangezien de meeste mensen tegenwoordig hun nieuws halen uit sociale netwerken, was Kothari’s uitspraak een moderne draai aan het oude nepnieuwsbericht dat Joden de pers controleren.

Wat de opmerking des te verontrustender maakt, is dat Kothari lid is van de onderzoekscommissie van de Verenigde Naties voor de bezette gebieden, het nooit eerder geziene permanente onderzoek van het wereldorgaan naar alle beschuldigingen van Israëlische misdaden.

Antisemitische samenzweringstheoreticus Miloon Kothari. (Foto: Simon Fraser Universiteit via Wikimedia Commons)

Het hoofd van de commissie, Navi Pillay, heeft in het verleden soortgelijke samenzweerderige opmerkingen gemaakt. Dit versterkt de perceptie dat de commissie is opgesteld tegen Israël met openlijke antisemieten.

De Israëlische premier Yair Lapid was er snel bij om Kothari te veroordelen, en te eisen dat de onderzoekscommissie die een samenzweringstheoreticus als hijzelf zou omvatten, onmiddellijk zou worden ontbonden.

Een verklaring, getweet door Lapids woordvoerster, Keren Hajioff, luidde:

“De internationale gemeenschap moet verontwaardigd zijn over de antisemitische opmerkingen van Miloon Kothari. Zijn racistische opmerkingen over ‘de Joodse Lobby’ die de media controleert en zijn twijfel aan Israëls bestaansrecht als lid van de familie van naties – echoën de donkerste dagen van het antisemitisme.”

Hajioff voegde eraan toe dat de commissie waarin Kothari zetelt “het toppunt van morele hypocrisie” is en “de vermeende normen van onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de VN-Mensenrechtenraad tot een aanfluiting maakt”.

Sprekend voor haar baas en voor de regering van Israël, concludeerde Hajioff: “Het bewijs is duidelijk: deze onwettige en partijdige Commissie moet worden ontbonden en haar commissarissen moeten worden gediskwalificeerd voor VN-werk.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox