Vliegveld Ben Goerion – een poort naar de wereld

De ervaring van een Israëlische reiziger om de chaos op het vliegveld te overleven.

Door Aviel Schneider |
Lange rijen op de luchthaven Ben Gurion. Foto: Aviel Schneider

Op dit moment lijkt er chaos te heersen op alle luchthavens in de wereld. En in Israël geldt dat dubbel. De foto’s, de vele berichten in de media en de getuigenissen van eindeloze rijen op de luchthaven Ben Gurion nemen de vreugde van het vliegen weg. Daar komt nog bij dat duizenden koffers vertraging hebben opgelopen en verloren zijn gegaan. Er zijn nu al speciale social media groepen die tips geven over hoe je je bagage kunt terugvinden.

De luchthaven in Tel Aviv heeft de situatie gewoon niet meer onder controle. Dus hebben we besloten om alleen met handbagage te vliegen. Voor mij geen probleem, maar voor mijn vrouw Anat wel. Toch is dat een kleiner probleem dan een koffer verliezen.

Er werd ons aangeraden om een VIP service te boeken, wat 200 dollar per persoon extra kost, zodat iemand ons bij de hand zou nemen en ons als kleine kinderen langs de boze menigte zou leiden tot aan de veiligheidscontrole en het inchecken. Maar daarna moet je bij de laatste controle voor je handbagage in de rij gaan staan met alle anderen. En help, die rij is nog langer.

Gelukkig is ons deze nachtmerrie bespaard gebleven. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

Vier weken voor de vlucht waren alle VIP-tickets in het land uitverkocht. Veel mensen die ik ken waren erin geslaagd de service op tijd te boeken. Het is een bloeiende business geworden sinds het luchtruim opnieuw werd opengesteld na de Corona-pandemie. Zoals verwacht, was er een stormloop op de luchthaven toen Israëli’s naar het buitenland vluchtten.

Dus hadden we geen andere keuze dan een beroep te doen op onze kinderen, wiens vrienden bij de luchthavenbeveiliging werken. En dit is de beste VIP-dienst, want het is niet alleen sneller, maar ook gratis. Een collega van de vrouw van de beste vriend van mijn zoon rolde de rode loper voor ons uit op de luchthaven Ben Gurion. Om twee uur ‘s nachts bereikten we de luchthaven. Dudu (een gebruikelijke afkorting van David) onze taxichauffeur uit Beit Shemesh, pikte ons zoals altijd op tijd op bij de nederzetting (Kibboets?) en zette ons af bij Terminal 3.

Op het vliegveld belde ik het telefoonnummer dat me was toegestuurd. Na twee minuten ontmoette een aardige jongeman ons bij de afgesproken zuil met de hoofdletter W. Aangezien we alleen handbagage hadden en de check-in van tevoren online hadden geregeld, kon hij ons begeleiden naar de handbagagecontrole. Wat een service. In minder dan 20 minuten waren we na de paspoortcontrole in de belastingvrije zone. We hadden een recordtijd gehaald.

Het is gewoon verbazingwekkend wat er allemaal op luchthavens gebeurt. We zeggen balagan (puinhoop) in het Hebreeuws. Het lijkt wel of niets meer werkt zoals het vroeger werkte.

De tijd die we bespaarden door niet voor de beveiliging te hoeven wachten, betekende dat we heel wat uurtjes konden doden in de terminal. Twaalf uur later landde de Amerikaanse president Joe Biden op Ben Gurion Airport. Dit veroorzaakte niet alleen chaos op de luchthaven zelf, maar vooral ook in de straten van Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox