VK onderzoekt beschuldigingen van intimidatie van 7 oktober-overlevenden op Manchester Airport

Een grensbeambte zou twee overlevenden van het bloedbad op het muziekfestival Nova na hun detentie van twee uur hebben verteld dat “ze moeten oppassen dat ze niet doen wat ze in Gaza doen”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: antisemitisme, Groot-Brittanië
De luchthaven van Manchester. Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Groot-Brittannië onderzoekt een rapport dat twee overlevenden van het door Hamas geleide bloedbad in het zuiden van Israël op 7 oktober werden gediscrimineerd toen ze zondag aankwamen op de luchthaven van Manchester.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly tweette maandagavond laat: “We onderzoeken dit. We tolereren geen antisemitisme of enige vorm van discriminatie. Dit incident zal worden behandeld in overeenstemming met onze disciplinaire procedures.”

De Jewish Representative Council (JRC) of Greater Manchester and Region schreef in een online klacht die maandag werd gepubliceerd dat de twee mannen, beiden Joodse burgers van Israël, werden aangehouden door grensbeambten toen ze aankwamen met een vlucht uit Brussel.

Ze zijn overlevenden van het bloedbad op het Nova muziekfestival en lijden aan posttrauma. Ze waren naar het Verenigd Koninkrijk gekomen om over hun ervaringen te praten en meer bekendheid te geven aan een liefdadigheidsorganisatie die ze hadden opgericht om andere overlevenden te helpen.

Volgens de klacht werden de twee mannen twee uur lang vastgehouden nadat ze hun Israëlische paspoorten hadden laten zien en aan grensbeambten hadden uitgelegd waarom ze het land wilden bezoeken. Op een video van het GCO is te zien hoe een van de veiligheidsbeambten de Israëli’s agressief aanspreekt en zegt: “Hou je mond, kijk me aan, is dat duidelijk? Wij zijn de baas, niet jullie”.

Na haar vrijlating zei dezelfde agent van de grenspolitie, volgens de klacht: “[Het] moest zeker zijn dat je niet deed wat je daar in Gaza deed.”

“De enige reden dat ze werden vastgehouden en ondervraagd was omdat ze Israëlisch waren,” staat er in de klacht.

Een woordvoerder van Manchester Airport vertelde Sky News dat de agenten van de Britse grenspolitie geen werknemers van de luchthaven waren.

Op het evenement in de buurt van de Israëlische Kibboets Re’im, dat werd bijgewoond door 3500 feestgangers, werden 364 mensen vermoord – bijna een derde van de 1200 mensen die door Hamas-terroristen werden gedood tijdens hun massale invasie van de noordwestelijke Negev. Veel meer mensen raakten gewond en minstens 40 mensen werden gegijzeld naar Gaza.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox