
De crisis over de afgifte van visa aan leden van evangelische christelijke organisaties die in Israël zijn gevestigd, zal naar verwachting volgende week worden opgelost na tussenkomst van de premier, zeiden ambtenaren op woensdag.
Het probleem komt voort uit de weigering van ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om visa af te geven aan leden van evangelische groepen die in Israël zijn gevestigd. Hierdoor dreigt het werk van de strikt pro-Israël christelijke zionistische ministeries, dat al tientallen jaren bestaat en hen veel lof van de Joodse staat heeft opgeleverd, te worden ondermijnd.
Het kabinet van de premier kwam tussenbeide nadat een prominente evangelische organisatie in Jeruzalem haar frustratie openbaar maakte over de hindernissen bij de uitgifte van langetermijnvisa voor haar personeel door ambtenaren van de afdeling Bevolking en Immigratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Tot overmaat van ramp wisselde de leiding van het ministerie regelmatig tijdens een periode van instabiliteit van de regering als gevolg van de COVID-19 crisis en vijf nationale verkiezingen in 43 maanden.
“We hebben er vertrouwen in dat we het probleem kunnen oplossen,” vertelde David Parsons, vicevoorzitter en internationaal woordvoerder van de International Christian Embassy Jerusalem, de grootste evangelische organisatie in Israël, aan JNS in een interview. “Ons enige spijt is dat we ons tot de media moesten wenden om hun aandacht te krijgen na meer dan drie jaar gewacht te hebben op deze beloofde herziening.”
Visum voor geestelijken
Israël geeft de felbegeerde geestelijkenvisa voornamelijk uit aan functionarissen van christelijke organisaties en aan de hogere geestelijken van de verschillende evangelische organisaties die in Israël gevestigd zijn. Langdurig personeel en vrijwilligers in deze bedieningen zijn afhankelijk van het verkrijgen van een geestelijk visum, een werkvisum of een vrijwilligersvisum.
In de afgelopen drie jaar hebben ambtenaren van het ministerie echter geweigerd om deze groepen nieuwe visa te verstrekken en hebben ze strenge financiële voorwaarden gesteld aan aanvragers, waardoor het werk van deze organisaties in gevaar kwam terwijl ze hun personeel in Jeruzalem inkrompen.
Na tussenkomst van het kabinet van de premier zijn er onderhandelingen aan de gang om de kwestie volgende week al op te lossen, zeiden ambtenaren. Een langetermijnvoorstel roept op tot de creatie van een speciale visumcategorie voor christelijke werknemers, maar dit moet worden goedgekeurd door een subcommissie van de Knesset, die momenteel in een maandenlang zomerreces is.
“De naald beweegt eindelijk,” zei Parsons.
Het kantoor van de premier weigerde commentaar te geven op de lopende gesprekken om de kwestie op te lossen.
Grote vrienden
De International Christian Embassy Jerusalem werd in 1980 opgericht om christelijke steun voor Israël te bevorderen. Het is de grootste wereldwijde evangelische pro-Israël organisatie, met vestigingen in meer dan 90 landen en een bereik in meer dan 170 landen wereldwijd. In de afgelopen vier decennia heeft de groep, die ongeveer 40 mensen in het veld in dienst heeft, meer dan 180.000 Joden geholpen om aliyah te maken, meer dan 250 schuilplaatsen geboden voor kwetsbare Israëlische gemeenschappen aan de grenzen met Gaza en Libanon, en honderden overlevenden van de Holocaust geholpen.
De ambassade is vooral bekend als gastheer voor het jaarlijkse Loofhuttenfeest in de herfst, dat duizenden christelijke pelgrims vanuit de hele wereld naar Jeruzalem trekt en het grootste toeristische evenement van het jaar is.
“We willen dat christenen uit het buitenland Israël ervaren,” zei Parsons.
Premier Benjamin Netanyahu heeft de honderden miljoenen evangelische christenen over de hele wereld “de grootste vrienden” van de staat Israël genoemd.