Vijanden van de vrede? Arabieren schorsen schooldirecteur

Toegewijde leraar leidde een door Amerika gefinancierde school in Jeruzalem gedurende meer dan een jaar voordat zijn “geheim” bekend werd.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: co-existentie, onderwijs, Israëlische Arabieren
Illustratie. Foto: Jamal Awad / Flash90

Activisten in Oost-Jeruzalem ontdekten dat de directeur van een prestigieuze school in Beit Hanina als officier in het Israëlische leger had gediend en schorsten hem uit zijn functie.

Nizar Deka, directeur van de particuliere K-12 school in Beit Hanina, een Arabisch-islamitische wijk in Oost-Jeruzalem, werd geschorst toen een groep die zich het “Oudercomité” noemt, ontdekte dat hij als officier in de IDF had gediend.

Op de Facebook-pagina van de school werd een bericht gepubliceerd met foto’s van Deka in een IDF-uniform met het bijschrift: “Het uitvoerend comité van de school hield een spoedvergadering en besloot het werk van de directeur van de middelbare school te bevriezen.

Deka, een inwoner van Shafaram, een christelijk Arabisch dorp in Galilea, leidde het afgelopen jaar de American International School in Beit Hanina.

Op de school studeren ongeveer duizend studenten, voornamelijk uit de elite van Oost-Jeruzalem, maar ook uit het noorden van het land en kinderen van ambtenaren bij internationale organisaties. De school is een alternatief onderwijskader voor het Israëlische onderwijssysteem voor de kinderen van afgezanten van buitenlandse landen in Israël die geen Hebreeuws spreken. De taal die op de school wordt gesproken is Engels. In tegenstelling tot de Arabischtalige scholen in Oost-Jeruzalem doen de leerlingen op deze school er het Amerikaanse toelatingsexamen (slagingspercentage 86%). De school heeft op haar spandoek bij de ingang van het gebouw gegraveerd: “Vrede begint bij mij.”

Naasten van de directeur beweren dat een Arabische inspecteur van het ministerie van Onderwijs achter zijn schorsing zit. Deze inspecteur zou degene zijn geweest die de informatie over de militaire dienst van de directeur doorgaf aan de groep mensen in Beit Hanina, die vervolgens tegen hem optraden. “Zij gaf de ouders de informatie over het militaire verleden van de schooldirecteur. De zaak is ondubbelzinnig nationalistisch [anti-Israël],” zeiden ze.

Nizar Deka. (Foto: Youtube screenshot)

Andere bronnen beweerden dat de directeur niet alleen in de IDF diende, maar ook werd geschorst vanwege een pedagogische fout, of omdat hij een Druzische is. Hoge functionarissen van de school getuigden dat “dit een directeur is, een eersteklas pedagoog. Daarvoor waren er Israëlische directeuren, inwoners van Oost-Jeruzalem en Nazareth. Er waren ook directeuren uit Engeland en de Verenigde Staten, dit is niet omdat hij Druzisch is. De school heeft ook Druzische leerlingen. Het probleem is dat hij in het leger heeft gediend.”

Hoge veiligheidsfunctionarissen die zich zorgen hebben gemaakt over Deka, die tussen de onstabiele inwoners van Oost-Jeruzalem dient, hielden eveneens vol dat “het probleem is dat hij in het leger heeft gediend.”

Matan Peleg, voorzitter van Im Tirtzu, een non-profit die werkt aan de versterking van de waarden van het zionisme in Israël als Joodse en democratische staat, zei:

“Wij eisen dat de minister van Onderwijs Yifat Shasha Biton onmiddellijk de financiering van de school intrekt. Het straffen van Israëliërs vanwege hun militaire dienst is antizionistisch en anti-Israëlisch tot in de kern. Wij eisen ook dat burgemeester Moshe Leon de sluiting van de school aankondigt. Er is geen plaats voor een vijfde zuil in de staat Israël.”

De groepsnaam Im Tirzu is ontleend aan Theodor Herzls beroemde uitspraak over het zionisme: “Als je het wilt, is het geen droom.”

Moslims en Palestijnen in Oost-Jeruzalem zijn erop uit om alle christelijke invloeden uit hun wijken, scholen en instellingen te verwijderen. Toen ze ontdekten dat Deka zowel een christen als een hooggeplaatste IDF-officier was, was het te veel.

Israel Today zocht contact met een aantal lokale Arabische gelovigen om te proberen hun visie te krijgen op het ontslaan van de directeur. Maar niemand was bereid te reageren uit angst voor vergelding van de moslimactivisten.

Het Jerusalem Initiative, een christelijke en Joodse organisatie die bruggen wil bouwen tussen Arabisch sprekende christenen in Jeruzalem en de Israëlische samenleving, reageerde echter met deze verklaring:

“Wij vinden het ongepast om zo’n getalenteerd persoon te diskwalificeren omdat hij in het Israëlische leger heeft gediend. Hij is ook een lid van een minderheid in Israël: een Druze. Zijn acties en bijdragen in het verleden en heden openen deuren voor Arabisch sprekende christenen en leden van andere minderheden om de Israëlische samenleving te leren kennen en te integreren in dit land voor degenen die dat willen en ervoor kiezen.

Een dergelijke bestuurder uit zijn functie verwijderen brengt niet alleen ernstige schade toe aan de toekomst van de studenten, maar ook aan de betrekkingen en het echte samenleven tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Israël. Deze manier van denken is racistisch en achterhaald.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox