‘Vierde coronagolf door LGBT-parade en moslims’

Betzalel Smotrich, hoofd van de extreem-rechtse factie Religieus Zionisme, vertelde de Knesset woens­dag dat politieke correct­heid de regering ver­hin­dert om de schuld voor de toene­mende corona-besmet­tingen te leggen waar het echt thuis­hoort: bij de LGBT-gemeen­schap en de lokale moslims.

Door Redactie Israel Today |

Betzalel Smotrich (links) is er nooit voor terug­geschrok­ken om zijn mening te verkon­digen, hij heeft geen last van politieke correctheid. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Smotrich legde verder uit, dat zijn conclusie niets te maken had met een religieuze afkeer van deze gemeen­schappen, maar wel geba­seerd was op een onder­zoek van hun gedrag in de afgelopen anderhalve maand, dat werd toegestaan door de regering.

Op 25 juni trokken tienduizenden mensen door de straten van Tel Aviv voor de Gay Pride Parade. Slechts enkele dagen eerder had Israël voor het eerst een kleine stijging van het aantal COVID-19 besmettingen vastgesteld, sinds bijna een maand eerder het einde van de Coronacrisis bekend was gemaakt. Het ministerie van Volksgezondheid drong er bij de deel­nemers aan de parade, de eerste grote massa­bij­een­komst sinds het begin van de pandemie, op aan mond­kapjes te dragen. De meesten deden dat niet.

‘Een massaal besmettingsfeest. Deze ravage door Tel Aviv was het begin van de huidige uitbraak,’ benadrukte Smotrich. ‘Niemand heeft de moed om dit te zeggen, omdat het niet politiek correct is.

De LGBT-gemeenschap stroomde op 25 juni gretig door de straten van Tel Aviv, waarbij nauwelijks mondkapjes te zien waren. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Wat volgens Smotrich ook sterk heeft bijgedragen aan de huidige situatie, is dat eind juli duizenden moslim-inwoners naar dubieuze bestem­mingen mochten reizen ter gelegenheid van de islamitische feestdag Eid al-Adha (Offerfeest). Zo vierden heel wat Israëlische moslims de feestdag in Turkije, dat nu op de lijst staat van ‘rode’ landen, waar Israëli’s niet naartoe mogen reizen.

De introductie en snelle verspreiding van de Delta-variant wordt toegeschreven aan het grote aantal Israëli’s dat de afgelopen maand naar het buiten­land is gereisd. En uit gegevens, die het ministerie van Volks­gezond­heid deze week met Channel 12 News heeft gedeeld, blijkt dat meer dan 50% van de nieuwe besmet­tingen in de Arabische sector plaats­vinden, hoewel zij slechts 20% van de totale bevolking uitmaken.

Smotrich klaagde verder voor de Knesset, dat het de traditionele en religieuze Joden zijn, die nu de prijs zullen betalen, omdat de regering bang was om beperkingen op te leggen aan homoseksuelen en moslims.

‘Dus waar zullen we deze lockdown doen’ die steeds noodzakelijker wordt, vroeg hij zich af. ‘Wat dacht je van de feestdagen van de Joden. Dat zal niet zo erg zijn,’ vervolgde Smotrich sarcastisch. En als de feestdagen in september aanbreken, ‘zullen we dus niet bidden in de synagoge. We zullen niet dansen met de Torah aan het eind van Soekkot. We vieren het niet met familie.’

Maar de LGBT’s konden tenminste door Tel Aviv marcheren en de plaatselijke moslims konden genieten van een goedkope vakantie in door virussen geteisterde bestemmingen.

De progressieve, grotendeels religieuze organisatie Tag Meir reageerde op Smotrich door hem te beschuldigen van het ‘ontheiligen’ van de Naam van God: ‘Hij vernedert degenen die naar Gods beeld zijn geschapen, hij liegt en beledigt allen terwijl zijn kwasten (tzitziot – Joodse rituele schouwdraden) wapperen en doet alsof hij dit in naam van de Hemel zegt.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.