Vier Israëlische uitvindingen zuiveren lucht van Covid-19

Nu er steeds meer bewijs is, dat virusdeeltjes in de lucht de belangrijkste oorzaak zijn van de Covid-19-bemettingen, hebben wetenschappers luchtzuiverende innovaties ontwikkeld. Ook de WHO heeft zijn standpunt. dat het virus niet door de lucht wordt overgedragen, veranderd.

Door Israel21c, Redactie Israeltoday.nl |

Tsvi Dahan, die ProtectAir, een van de vier besproken ontsmettings­methoden, op de markt brengt

Weet je nog toen de vervuiling onze grootste zorg voor de luchtwegen was? Nu zeggen wetenschappers en de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) dat virusdeeltjes in de lucht, vooral binnenshuis met een slechte ventilatie, de belangrijkste oorzaak kunnen zijn van Covid-19 infecties.

Het verbeteren van de ventilatie is niet altijd mogelijk of adequaat. En hoewel uit een nieuw Amerikaans onderzoek is gebleken dat het afdekken van de neus en de mond het risico op besmetting met 65 procent kan verminderen, verzetten veel mensen zich tegen het dragen van mondkapjes.

Het uiteindelijke antwoord zou een of meer van deze Israëlische high-tech oplossingen kunnen zijn om de binnenlucht van gevaarlijke ziekteverwekkers te reinigen, schrijft Israel21c.

ProtectAir
Het ProtectAir apparaat steriliseert de binnenlucht door langzaam chloordioxide (ClO₂) af te geven in kleine hoeveelheden – ver onder het toegestane niveau van ClO₂-in drinkwater.

‘Chloordioxide werkt krachtig tegen virussen en andere soorten ziektekiemen omdat slechts een zeer kleine hoeveelheid het virus deactiveert zodra het op een van de uitsteeksels komt. Het hoeft niet in de kern van het virus te gaan om het te doden’, legt ProtectAir mede­oprichter Tsvi Dahan uit. ‘Het is dus zeer efficiënt. En het is veilig omdat het niet in het lichaam gaat. Het stopt op de uitsteeksels.’

Het kleine apparaat kan aan een muur worden bevestigd of ergens neergezet, en heeft geen elektriciteit, Wi-Fi of batterijen nodig. ‘Voor een hele grote ruimte zou je vier of vijf eenheden kunnen plaatsen,’ zegt Dahan. Het wordt geleverd met een zakje korrels voor ongeveer vier weken of een gel, die iets krachtiger is en langer meegaat, voor een groot gebied.

‘Het openen van de verpakking activeert de korrels of de gel. Van nature verdampt en oxideert chloordioxide snel. Maar de formulering van ProtectAir maakt het mogelijk om het geleidelijk en gelijkmatig vrij te geven’. Twee uur na plaatsing in een kamer is de lucht gesteriliseerd, en blijft dat drie tot vier weken. Je hoeft niets te doen om het te activeren als iemand niest of hoest.’

Het systeem is uitgevonden door Tsvi’s broer, Meir Dahan, die 15 jaar lang specialist was in machine- en waterzuivering bij het Soreq Nuclear Research Center.

‘Daar leerde hij ClO₂ kennen. De meeste bedrijven gebruiken het in vloeibare vorm om water te zuiveren, maar hij wist dat het ook lucht kon zuiveren. Toen het nieuws over het coronavirus in december begon, dacht Meir na over hoe je het anders kunt gebruiken. Hij werkte samen met een van de producenten om het consistent, 24/7, voor een periode van ongeveer een maand, in de lucht te laten vrijkomen’.

De verkoop begint in Israël. ‘We zijn in gesprek met ministeries om ProtectAir eenheden in het openbaar vervoer, scholen en overheidskantoren te krijgen,’ zegt Dahan. ‘We spreken ook met een Israëlisch bedrijf over het wereldwijd op de markt brengen ervan.

AuraAir
Over het luchtfilter en desinfectie apparaat van Aura Air schreven we al eerder. Het detecteert verontreinigingen en filtert kleine deeltjes van bacteriën, virussen, pollen, schimmels, schimmels en andere deeltjes.

Het systeem maakt gebruik van een ‘Ray’ koolstoffilter met koperdeeltjes, een HEPA-filter (high efficiency particulate air)-filter, een pre-filter en ultraviolet UVC-leds. Het genereert ook positieve en negatieve ionen om de binnenlucht te verversen.

In eerdere laboratoriumexperimenten bleek het systeem gemiddeld voor 99 procent effectief tegen griepvirussen. Bij testen in de VS in grote gebouwen liet het systeem een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit zien.

‘We zijn begonnen met de samenwerking met Sheba in een poging om verontreinigingen in het ziekenhuis te verminderen, en toen kwam het coronavirus aan’, aldus Roy Friedberg, vice-president van Aura Air. ‘Nu richten we ons op het zuiveren en desinfecteren van de lucht van ernstige virussen, waaronder het coronavirus.’ Daarbij zijn al twee fasen van een test doorlopen.

Het bedrijf voert andere tests uit in samenwerking met de Israëlische strategische partner Beth-El Industries, die geavanceerde luchtfiltratiesystemen maakt voor de civiele en militaire sector wereldwijd.

Aura Air heeft een subsidie van 1,5 miljoen dollar ontvangen van de Israëlische Innovatie Autoriteit en verwacht EU-financiering, aldus Friedberg. ‘Het doel is oplossingen te vinden voor infecties in de gesloten ruimte in het algemeen en het coronavirus in het bijzonder’.

Ultraviolet-C licht
Ultraviolet C (UVC) licht, harde UV-straling, een bekend desinfectiemiddel, zou een ‘bijzonder efficiënte, gemakkelijk inzetbare en economisch betaalbare’ manier kunnen zijn om het coronavirus in de binnenlucht te inactiveren, zegt een team van internationale wetenschappers, waaronder Prof. Ido Kaminer van het Technion-Israel Institute of Technology.

Wegen van virusinfecties in het dagelijks leven (boven). Plaatsing van UV-C-lichtbronnen bij ventilatiesystemen en ruimten die niet in gebruik zijn, zonder directe optische wegen naar mensen, helpt de verspreiding van het virus te verminderen. (Afbeeldingen: Nacho Gaubert)

De wetenschappers suggereren dat een wereldwijde investering in UVC-bronnen – zoals TL-buizen, microcaviteitsplasma’s en LED’s binnenin de ventilatiesystemen van gebouwen en in gedeelde binnenruimtes – snel de in de lucht aanwezige en op de oppervlakte neergekomen coronavirussen zou deactiveren.

‘De uitbraak van Covid-19, veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus, vormt een buitengewone uitdaging die vraagt om snelle wereldwijde actie voor de massale inzet van betaalbare en kant-en-klare maatregelen om de kansen op overdracht in binnenruimten drastisch te verminderen’, aldus het bericht. ‘Hierdoor zal het mogelijk zijn om uiteindelijk terug te keren naar conventionele activiteiten zoals werken op kantoor, naar school gaan of zelfs het bijwonen van evenementen.’

Steriliserende luchtfilters
Een nieuw type luchtfilter dat zichzelf steriliseert en desinfecteert wordt ontwikkeld aan de Ben-Goerion Universiteit van de Negev in Be’er Sheva, op basis van water­filtratie­technologieën. De nieuwe nanotechnologie is afgeleid van laser-geïnduceerde grafeen (LIG) waterfilters, die virussen en bacteriën in het water elimineren.

Onderzoeker dr. Christopher Arnusch van de Ben-Goerion Universiteit

Dit nieuwe concept, dat opnieuw is ontwikkeld voor luchtfiltratie, kan worden gebruikt in verwarmings-, ventilatie- en airconditioning systemen of worden geïntegreerd in mondkapjes voor een zelf-steriliserend effect.

LIG is resistent tegen bacteriën en doodt actief microben en virussen met behulp van een lage elektrische stroom uit een stroombron. De onderzoekers leggen uit dat het een tweeledig beschermingssysteem is: ‘Het bacterie­bestendige grafeen­oppervlak beschermt tegen micro-organismen, zodat ze zich niet kunnen vermenig­vuldigen, terwijl de in het filter opgesloten microben door de elektrische stroom worden geëlimineerd’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.