Vertrekkend ambassadeur bij VN hekelt Obama

Danny Danon leidde vorige week zijn laatste persconferentie als Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties. Daarbij vermeldde hij het verraad van de Joodse Staat door de Amerikaanse president Obama: ‘Het was een moment dat ik nooit zal vergeten’.

Door Ryan Jones |

Zijn ambtstermijn in die functie werd gekenmerkt door hartstochtelijke, op de Bijbel gebaseerde toespraken ter verdediging van de Goddelijke aanspraak van Israël op het Heilige Land. Meer dan eens opende hij de Bijbel voor zijn meestal seculiere collega’s en las hij hen het Woord van God voor.

Zie voor een paar voorbeelden:
Met een Bijbel in de hand hekelt Israëlische ambassadeur de VN-Veiligheidsraad
Israëls VN-ambassadeur beroept zich op de Bijbel

Nu hij een gewone-burger is, zei Danon dat we nog meer van hem kunnen verwachten.
‘De laatste 20 jaar was ik betrokken bij het openbare leven. Nu zal ik meer mijn mening laten horen dan in de VN, want toen ik in functie was, moest ik altijd de Israëlische regering vertegenwoordigen,’ verklaarde Danon. ‘Nu ik een gewone burger ben, zal ik openlijk kunnen spreken en mijn visie kunnen uitdrukken, en mijn standpunten daadwerkelijk kunnen uitdragen, zoals ik dat vroeger deed voordat ik in diplomatieke dienst was.’

Danon richtte zich in 2017 tot de Algemene Vergadering van de VN ter verdediging van de erkenning van Jeruzalem door president Trump als de verenigde hoofdstad van Israël. (Foto:Amir Levy/Flash90)

Het verraad van Obama
Danon verklaarde verder dat het dieptepunt van zijn tijd als Israëls ambassadeur bij de VN het verraad van de Joodse Staat door de voormalige Amerikaanse president Barack Obama was.

‘Om in een kamer te zitten en te zien hoe alle andere lidstaten tegen Israël stemmen, en de VS dit gewoon laat gebeuren, was een moment dat ik nooit zal vergeten,’ zei Danon over Resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad, die Israël veroordeelde wegens de voortdurende aanwezigheid van Joden in de Bijbelse hartland van Judea en Samaria.

Terwijl de resolutie werd gesteund door onder andere Venezuela, Senegal, Nieuw-Zeeland en Maleisië, erkenden de ambtenaren van de regering Obama later dat de staf van de voormalige Amerikaanse president eraan had gewerkt om ervoor te zorgen dat de resolutie zou worden aangenomen. Traditioneel spreekt de VS zijn veto uit over resoluties van de Veiligheidsraad die gericht zijn tegen Israël.

‘Ik denk dat deze resolutie het dieptepunt was in decennia, met betrekking tot Israël en de VS bij de VN. We hebben nauw samengewerkt met de regering van de VS en we hebben samen veel bereikt, maar het zal die beschamende stemming zijn wat de mensen zich herinneren van het presidentschap van president Obama,’ vervolgt Danon. ‘Ze zullen zich het moment herinneren dat de VS Israël in de steek liet en een eenzijdige resolutie toestond.’

Het is geen geheim dat de persoonlijke verhouding tussen Obama en Netanyahu niet goed was. (Foto: Marc Israel Sellem/Flash90)

Poetin kwam redden?
Nieuwe onthullingen in de Israëlische media suggereren nu dat er een tweede door Obama gesteunde resolutie in december 2016 in de maak was, maar dat Danon en premier Benjamin Netanyahu de Russen ervan hebben overtuigd deze te blokkeren.

Deze tweede resolutie zou volgens berichten in de Israëlische media ongunstige vredes­parameters in het Midden-Oosten hebben opgelegd aan Israël en aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Met andere woorden, zij trachtte het Palestijnse standpunt te bevorderen en gaf Netanyahu en de Israëlische rechtervleugel de schuld van de afwezigheid van vrede.

Naar verluidt waren de Russen het met Israël eens dat het onverstandig zou zijn om Obama de handen van Trump op deze manier te laten binden, en Moskou dreigde zijn veto uit te spreken over de resolutie. Obama zou zich toen hebben terug­getrokken, uit angst dat Rusland door deze episode meer pro-Israël zou overkomen dan de Amerikaanse Democratische Partij.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.