Verrassende verandering in Pompeo’s Vredesreis

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is maandagochtend in Israël aangekomen voor het begin van een week van bezoeken aan diverse landen in het Midden-Oosten, met als doel voort te bouwen op de recente aankondiging van de normalisatie tussen de Joodse Staat en de Verenigde Arabische Emiraten.

Door Ryan Jones, Redactie Israel Today |

Israël is het eerste station op zijn reis door het Midden-Oosten, die hem verder naar Bahrein en Soedan brengt, om daar met de staatshoofden over gemeenschappelijke belangen te spreken.

In Israël zal Pompeo gesprekken voeren met premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz. Hij wil regionale veiligheidskwesties in verband met de Iraanse agressie bespreken, evenals de uitbreiding van de betrekkingen van Israël met zijn buurlanden.

Vredesinitiatief als verkiezingscampagne?
Na het door de VS met succes bemiddelde vredes­akkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten probeert de VS zijn vredes­initiatief met andere moslimlanden uit te voeren.
President Trump heeft al meerdere malen zijn liefde voor het Joodse land getoond, maar nu komt er voor hem nog een motivatie bij, want in november worden er in de VS verkiezingen gehouden en de successen op het gebied van het buitenlands beleid zijn zeer nuttig voor zijn verkiezings­campagne. Geen enkele Amerikaanse president heeft tot nu toe vrede in het Midden-Oosten bereikt. Voor de Israëli’s zou deze Amerikaanse verkiezingscampagne de lang verhoopte vrede met sommige moslimlanden kunnen brengen.

Plan gewijzigd: eerst naar Soedan
Pompeo zou oorspronkelijk vanuit Israël naar de Perzische Golf vliegen voor ontmoetingen in Bahrein, Oman en de VAE, alvorens in Soedan te stoppen. Maar het Israëlische nieuwsportaal N12 meldde een verrassende verandering in het reisplan, Pompeo vliegt rechtstreeks van Israël naar Soedan voordat hij naar de Golf gaat. Dit is significant, omdat het de eerste keer is dat Soedan toestaat dat een directe vlucht van Israël op zijn grondgebied landt.

Sinds februari van dit jaar, toen premier Benjamin Netanyahu in het geheim een ontmoeting had met de Soedanese president Abdel Fattah al-Burhan, is er sprake van hartelijker wordende betrekkingen tussen Israël en Soedan. Er wordt veel gespeculeerd dat Soedan na de VAE het volgende regionale land zou kunnen zijn dat vrede sluit met Israël.

De aankomst van minister Pompeo op de luchthaven Ben Goerion. (Foto: Matty Stern/Ambassade VS)

Wat heeft Soedan te bieden?
Hoewel de normalisering met de VAE veel voordelen heeft voor Israël, kunnen sommigen zich afvragen of dit ook geldt voor vrede met Soedan.

Zeker, vrede met elke Arabische (of Arabische Liga) Staat is belangrijk, en de mogelijkheid om over het grondgebied van Soedan te vliegen zal de reistijd vanuit Israël naar andere delen van de wereld aanzienlijk verkorten. Maar er zijn weinig directe economische voordelen, en het is twijfelachtig dat veel Israëli’s in Soedan een toeristische bestemming zullen zien.

Maar er is één symbolisch aspect aan vrede met Soedan, dat het net zo opmerkelijk maakt als deals met ‘grotere vissen’ zoals de VAE en Saoedi-Arabië.

De Soedanese hoofdstad Khartoem was in 1967 gastheer voor de top van de Arabische Liga, die werd gehouden in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog. De daaruit voortvloeiende resolutie riep onder meer op om de hele Arabische wereld in een constante staat van oorlog met Israël te houden totdat alle ‘bezette’ gebieden zijn bevrijd.

De resolutie bevat met name de zogenaamde ‘drie neen’s’:

  1. Geen vrede met Israël;
  2. Geen erkenning van Israël;
  3. Geen onderhandelingen met Israël.

De resolutie van Khartoem werd de hoeksteen van de afwijzing van de Arabieren van Israël.

Want dat juist de Staat die deze resolutie heeft voortge­bracht, nu serieus nadenkt over vrede met Israël, zelfs als er geen Palestijnse Staat is, weerspiegelt de dramatische veranderingen die de regio de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.