Veroorzaakt Tempelberg breuk in de eenheids­regering?

De Bijbel noemt Jeruzalem een lastige steen en een struikelblok, en dat geldt niet alleen voor de volken van de wereld, maar ook voor Israëls eigen regering. De Islamitische partij was woedend, nadat Joden de Tempelberg bestegen en het Israëlische volkslied zongen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Religieuze Israëlische Joden trokken zondag massaal naar de Tempelberg, waardoor de nieuwe ‘regering van verandering’ in de knel komt. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Tempelberg stond zondag centraal in een nieuw geschil binnen Israëls ontluikende eenheidsregering, de zogenaamde ‘regering van verandering’.

Premier Naftali Bennett en zijn partij Yamina zijn overwegend religieuze nationalisten, die de terugkeer van de Joodse eredienst naar de Tempelberg als cruciaal voor het volledige herstel van Israël en de uiteindelijke verlossing van de wereld beschouwen.

‘Ik wil de minister van Openbare Veiligheid en de Israëlische politie bedanken voor het verantwoordelijk en weloverwogen beheer van de gebeurtenissen op de Tempelberg, met handhaving van de vrijheid van eredienst voor Joden op de Berg,’ luidde een verklaring van Bennett ter gelegenheid van Tisha Be’Av, de traditionele dag van rouw over de vernietiging van de eerste twee Joodse tempels.

Hoewel de Israëlische wet officieel de vrijheid van godsdienst en religieuze expressie voor alle burgers op alle plaatsen beschermt, is het Joden en christenen in de praktijk verboden te bidden of andere religieuze rituelen uit te voeren op de door moslims gedomineerde Tempelberg, uit vrees voor een uitbarsting van islamitisch geweld.

Bennetts verklaring komt enkele dagen nadat in een reportage op Channel 12 werd getoond dat de politie een oogje dichtknijpt bij een regelmatige ochtend­gebed­bijeen­komst van een kleine groep religieuze Joden op de Tempelberg, een belangrijke afwijking van de status quo.

Zo’n 1600 religieuze Joden bestegen zondag ook de Tempelberg om publiekelijk Tisha B’Av te gedenken door het Israëlische volkslied, HaTikvah, te zingen.

Een woordvoerder van de minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev vertelde aan The Times of Israel, dat er ‘geen verandering in het beleid’ was geweest met betrekking tot het verbieden van het Joodse gebed op de heiligste plaats van het Jodendom.

Maar dat was niet genoeg om enkele van Bennett’s coalitiepartners te sussen. Mansour Abbas, leider van de islamistische regeringsfractie Ra’am, was woedend, zowel over de berichten over Joodse gebeden als over het opgaan van honderden Joodse gelovigen naar de Tempelberg deze zondag.

‘De Al-Aqsa Moskee (die het zuidelijke uiteinde van de Tempelberg bezet, maar synoniem is met het gehele terrein) is uitsluitend het eigendom van Moslims, en niemand anders heeft er enig recht op,’ luidde een verklaring van Ra’am, samen met haar moeder­organisatie, de Islamitische Beweging.

Ra’am waarschuwde verder dat de acties van zondag ‘de situatie in Jeruzalem en de hele regio zouden kunnen aanwakkeren, wat zou kunnen leiden tot een catastrofale godsdienstoorlog’.

Er waren kleine botsingen tussen islamitische oproer­kraaiers en de Israëlische politie op de Tempelberg, zowel voor als tijdens het bezoek van de Joodse gelovigen.

Een dag later lijkt Bennett een stapje terug te hebben gedaan. Via de Legerradio liet hij weten, dat de status quo gehandhaafd blijft, en de regering alleen het recht op Joods bezoek aan de Tempelberg garandeert, en niet de godsdienstvrijheid.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.