Verloren stam Bne Menashe viert Soekkot in India

Zoals veel Joden over de hele wereld, komt de Bne Menashe gemeenschap van Noordoost-India deze week bijeen om Soekkot te vieren. Zij bidden deze week speciaal om de vervulling van hun eeuwenoude droom, om in het komende jaar Aliyah naar Israël te maken.

Door Redactie Israel Today |

‘Zelfs in de verste uithoeken van Noordoost-India zijn de Bne Menashe doorgegaan met het in ere houden van de eeuwenoude traditie van het bouwen van soekkot ter ere van het feest,’ schrijft Michael Freund, de stichter en voorzitter van Shavei Israel, in een persbericht. ‘Wij hopen vurig dat zij dit volgend jaar in Israël kunnen doen.’

De Bne Menashe, of Zonen van Manasse, zeggen af te stammen van een van de tien verloren stammen van Israël, die meer dan 27 eeuwen geleden door het Assyrische Rijk in ballingschap werden gezonden. Hun voorouders zwierven eeuwenlang door Centraal-Azië en het Verre Oosten, voordat zij zich vestigden in wat nu het noord­oosten van India is, langs de grenzen van Birma en Bangladesh. Tijdens hun verblijf in balling­schap bleven de Bne Menashe het Jodendom beoefenen zoals hun voorouders dat deden, waaronder het in acht nemen van de Shabbat, het onderhouden van de spijswetten (kosher voedsel), het vieren van de feesten en het volgen van de wetten van de reinheid van het gezin. Zij bleven de droom koesteren om op een dag terug te keren naar het land van hun voorouders, het Land Israël.

Tot nu toe heeft Shavei Israel de droom van Aliyah, immigratie naar Israël, mogelijk gemaakt voor meer dan 4.500 Bne Menashe, en is van plan om meer leden van de gemeen­schap naar Israël te helpen brengen. Momenteel wachten 6.000 Bne Menashe op hun terug­keer naar het Joodse thuisland.

Over Shavei Israel
Shavei Israel is een non-profit organisatie, opgericht door Michael Freund, die vanuit de Verenigde Staten naar Israël emigreerde met als doel de banden tussen het Joodse volk, de Staat Israël en de nakomelingen van Joden over de hele wereld te versterken.

De organisatie is momenteel actief in meer dan een dozijn landen en verleent hulp aan een verscheidenheid van gemeenschappen zoals de Bne Menashe van India, de Bne Anousim (die historici aanduiden met de denigrerende term ‘Marranos’) in Spanje, Portugal en Zuid-Amerika, de Subbotnik Joden van Rusland, de Chinees-Joodse gemeenschap van Kaifeng in China, afstammelingen van Joden die in Polen wonen, en anderen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.