LedenVerkiezingen op 1 november

Op 1 november kiezen de Israëli’s binnen vijf jaar voor de vijfde keer hun volksvertegenwoordigers en daarmee een nieuwe regering. Het land verkeert nog steeds in een politieke impasse.

Door Jason Silverman | | Onderwerpen: Knesset, politiek, verkiezingen
Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Er gaat geen dag voorbij zonder politieke nieuwtjes en schandalen van partijen en politici en een eindeloos politiek steekspel. Hoe waar is de Israëlische uitspraak ‘Het is pas voorbij als het voorbij is’?! Ook na de definitieve verkiezingsuitslag zullen we nog wekenlang worden beziggehouden met de vorming van een nieuwe regeringscoalitie.

Sinds de ontbinding van de Knesset eind juni speelt het politieke drama zich voor aller ogen af. Alle partijen hebben tijdens interne voorverkiezingen voor hun kandidaten naar voren geschoven en de kandidatenlijsten opgesteld. Intussen wordt er nog geschoven tussen partijen en individuele politici om eventueel lijstverbindingen aan te gaan of om juist een afzonderlijke lijst te vormen.

Meretz en de linkervleugel

Voor het eerst in haar geschiedenis hield de linkse Meretzpartij democratische voorverkiezingen, voor zowel de parlements-kandidaten als de voorzitter. De campagne voor het voorzitterschap was gemeen en er werd puur op de persoon gespeeld. Het ging om twee kandidaten:  veteraan en voormalig partijleider Zehava Gal-On en Knessetlid Yair Golan. Hun visies stonden haaks op elkaar.

Zehava Gal-On (partijvoorzitter van 2012 tot 2018 en...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie