Verdeeld door justitiële hervorming bereidt Israël zich voor op gespannen Dodenherdenking

“Wij roepen alle wapenbroeders en -zusters op om hun conflicten thuis te laten en niet mee te nemen naar de begraafplaatsen.”

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: dodenherdenking
De vrees bestaat dat anti-regeringsactivisten de viering van Dodenherdenking zullen gebruiken als platform om hun agenda door te drukken. Foto: Elyashiv Rakovski/TPS

Vertegenwoordigers van de Israëlische regering, de oppositie en het ministerie van Defensie drongen er bij politici en het publiek op aan de Dodenherdenking, die maandag bij zonsondergang begint, niet te politiseren.

“Het is aan ons om de begraafplaatsen te respecteren en er geen discussieplaatsen van te maken,” zei Israël Defence Forces Chief of Staff luitenant-generaal Herzi Halevi. “Terughoudendheid en stilte hebben een overweldigend effect, en eer bewijzen aan onze gevallen geliefden is niet mogelijk in het geroezemoes van het debat.”

Halevi voegde eraan toe: “Veel families in Israël lijden omdat verdriet geen adres heeft; het kan aankloppen bij elk gezin waarvan de zonen en dochters in het leger dienen.”

Het is gebruikelijk dat regeringsfunctionarissen toespraken houden op militaire ceremonies, maar onenigheid over een zeer controversieel initiatief om de rechterlijke macht te herzien dreigt een schaduw te werpen over het evenement. Een organisatie die reservisten vertegenwoordigt die tegen het initiatief zijn, heeft het publiek opgeroepen de wegen niet te blokkeren zodat rouwende families de begraafplaatsen kunnen bezoeken.

Tussen 110.000 en 165.000 mensen demonstreerden zaterdagavond in Tel Aviv tegen de regering. Tienduizenden namen deel aan soortgelijke protesten in Jeruzalem en Haifa.

De justitiële hervormingen van de regeringscoalitie zijn zeer omstreden. De wetgeving die in de Knesset zal worden ingevoerd, zou vooral de manier veranderen waarop rechters worden benoemd en ontslagen, de Knesset de macht geven om bepaalde beslissingen van het Hooggerechtshof te herroepen, de mogelijkheid van rechters om normen van “redelijkheid” toe te passen beperken, en de manier veranderen waarop juridische adviseurs worden benoemd bij ministeries.

Voorstanders van de juridische hervorming zeggen een einde te willen maken aan jarenlange rechterlijke overreach, terwijl tegenstanders de voorstellen antidemocratisch noemen.

President Isaac Herzog probeert een compromis te bereiken, maar de uitkomst daarvan is onzeker.

Dodenherdenking begint op 24 april bij zonsondergang. Sirenes loeien dan om 20.00 uur. Dat gebeurt dinsdag 25 april ook om 11.00 uur wanneer de natie bijeenkomt voor een minuut stilte. Op dinsdag worden in het hele land herdenkingsceremonies gehouden en bezoeken families de graven van gevalenen.

“Deze komende herdenkingsdag zullen we niet protesteren, want ons hart zal uitgaan naar onze gewapende broeders en zusters die in de strijd zijn gevallen, we zullen voor hen buigen, we zullen huilen en de families omhelzen”, aldus de groep Brothers in Arms in een verklaring. “Wij roepen alle wapenbroeders en -zusters op om hun conflicten thuis te laten en ze niet mee te nemen naar de begraafplaatsen.”

Herdenkingsdag eert ook overleden leden van de Israëlische politie, de Mossad, de Israëlische gevangenisdienst en de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet). Ook Druzen, bedoeïenen, christenen en moslims worden herdacht. Daarnaast worden burgers geëerd die bij terroristische aanslagen en andere vijandigheden zijn omgekomen.

Sinds de laatste herdenkingsdag zijn 31 burgers en 59 soldaten gedood, terwijl nog eens 86 veteranen zijn overleden als gevolg van verwondingen die zij tijdens hun militaire dienst hebben opgelopen, volgens cijfers van het ministerie van Defensie en het Nationaal Verzekeringsinstituut.

In totaal zijn 24.213 mensen gestorven in dienst van het land sinds 1860, toen Joden zich buiten de muren van de Oude Stad van Jeruzalem begonnen te vestigen. Dit is inclusief leden van verschillende pre-staat ondergrondse milities die vochten tegen de Britten.

Het aantal gedode burgers bedraagt 4.255, waaronder 740 kinderen en jongeren van 18 jaar of jonger. Dit omvat 120 in het buitenland gedode Israëli’s en 135 bij terroristische aanslagen gedode buitenlanders.

Een fakkelverlichtingsceremonie op de militaire begraafplaats Mount Herzl op 25 april rond zonsondergang markeert de overgang van de sombere herdenkingsdag naar de vreugde van Onafhankelijkheidsdag.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox