Veel vernieuwingen bij de Israëlische marine

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Israëlische marine heeft bekend gemaakt dat haar vloot ‘Shaldag’ snelle patrouilleschepen wordt uitgebreid met vier schepen ‘De Shaldag schepen zullen de marine een breed antwoord bieden op de dreigingen die zich de komende jaren op het zeeslagveld ontwikkelen’, zo deelde een woordvoerder van het ministerie van defensie mee.

De lengte van de ‘Shaldag MK V’ is 32,65 meter, hij weegt 95 ton en heeft een snelheid van 40 knopen, (zo’n 95 kilometer per uur). De ‘Shaldag’ wordt gemaakt in Israël bij ‘Israël Shipyards’ en wordt volledig uitgerust met in Israël ontwikkelde en geproduceerde technologie en wapensystemen. Een ‘Shaldag MK V’ heeft een bemanning van 10 tot maximaal 14 personen.

MF-Star radar op de nieuwe Sa’ar korvetten
Het bedrijf Israel Airospace Industries (IAI) is begonnen met de installatie van de MF STAR Magen Adir (machtig schild) multifunctionele radar op de nieuwe Sa’ar 6 korvetten van de Israëlische marine die een nieuwe vorm van verdedigende en aanvallende capaciteiten vanuit zowel de lucht als de zee bieden.

De radars zullen dienen om lucht- en opper­vlakte­doelen te lokaliseren en te classificeren en om een geavan­ceerd en gedetail­leerd maritiem beeld van het bewakings­gebied op te bouwen. Het MF-STAR radarsysteem, een van ‘s werelds meest geavanceerde radarsystemen, zal dienen als het ‘brein’, geïntegreerd met alle bewakings­sensoren op elk van de nieuwe oorlogsschepen van de Israëlische marine.

Het radarsysteem is ook een belangrijk onderdeel van het BARAK MX Air Defense System (Ra’am Adir) Deze systemen verminderen de responstijd voor het verwerven van doelen en bieden geavanceerde mogelijkheden om nauwkeurig en gelijktijdig een breed scala aan doelen te volgen.
De radar geeft alle begeleidende troepen een optimaal beeld van de situatie rondom en in de lucht. De radars zijn een integraal onderdeel van de verdediging van de lucht, de ruimte en territoriale wateren, inclusief de strategische middelen van Israël: de aardgasplatforms, verdediging tegen raketten, vijandelijke vliegtuigen en meer.

Precisieraket ‘Sea Breaker’

Het Israëlische bedrijf Rafael Advanced Defense Systems heeft een nieuwe precisie­raket ontwikkeld, die kan worden gelanceerd vanaf schepen op zee of vanaf lanceer­inrichtingen op de grond en doelen kan raken op een afstand van maximaal 300 kilometer.

In een verklaring zegt Rafael dat ‘de raket, met de naam ‘Sea Breaker’, de complexe uitdagingen van moderne oorlogsvoering aanpakt en nauwkeurige aanvallen vanaf afstanden tot 300 km tegen hoogwaardige maritieme en landdoelen mogelijk maakt’.
De vier meter lange raket weegt minder dan 400 kilogram en vliegt met hoge subsonische snelheden naar zijn doel. Met infrarood-besturing en automatische doel-herkenning kan hij zowel overdag als ‘s nachts en onder alle weersomstandigheden worden gelanceerd.

‘De raket is slim en to the point’, vertelde een hoge Rafael- functionaris, eraan toevoegend dat de Sea Breaker alle capaciteiten van het Israëlische bedrijf in één precisieraket van de vijfde generatie brengt.

De raket kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder zee-naar-zee-, zee-land-, land-zee- of land-landmissies tegen hoogwaardige doelen. Hij kan worden gelanceerd vanaf marine-platforms van verschil­lende grootte, van snelle aanvals­raket­schepen tot korvetten en fregatten.

De Sea Breaker kan manoeuvreren en obstakels ontwijken terwijl hij op lage hoogte boven de grond of de zee vliegt, en vliegt onder de hoogte die vijandelijke luchtverdedigingsradars kunnen waarnemen.
De precisie raket kan worden gebruikt in gevechts­situaties zonder GPS en is immuun voor elektronische tegen­maatregelen (ECM) en is bestand tegen vastlopen. De Sea Breaker heeft ook een mogelijkheid om halver­wege de vlucht af te breken of de gevechts­schade te beoordelen zodat operators het doelwit kunnen zien na het afvuren van de raket.

Verschillende landen, waaronder Nederland zouden al belangstelling hebben getoond om deze raket voor haar marine aan te schaffen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.