Veel Indonesische Moslims houden van Israël

Er wordt veel gespeculeerd, dat nog twee moslim­landen vrede zullen sluiten en de betrek­kingen met Israël zullen normaliseren voordat de Ameri­kaanse president Donald Trump het ambt neerlegt. De twee landen waarvan iedereen dit verwacht zijn Oman en Indonesië.

Door Redactie Israel Today |

Oman is geen verrassing. De relatie van deze Golfstaat met Israël wordt al jarenlang hartelijker, en wijlen sultan Sayyid Qaboos bin Said Al Said nodigde zelfs premier Benjamin Netanyahu uit voor een officieel staatsbezoek aan Omans hoofdstad, Muscat, in 2018.

Maar Indonesië, het land met de grootste moslim­bevolking ter wereld, is nooit bijzonder vriend­schappelijk geweest jegens de Joodse Staat, ook al zijn er in de loop der jaren in stilte onder­handelingen geweest. De twee landen hebben in 2018 ook de wederzijdse reis­verboden opgeheven.

Het is nog te vroeg om zeker te weten of Indonesië zal toetreden tot de snel­groeiende lijst van moslim­naties die vrede sluiten met Israël, maar het nieuws dat het misschien gebeurt begint Indonesische ‘zionisten’ uit de anonimiteit te brengen.

‘Veel Indonesische Moslims houden van Israël’, zei Azka Daulia vorige week in een interview met de krant Israel Hayom.

Daulia werd relatief beroemd (en berucht), toen ze eerder dit jaar op sociale media uitkwam voor haar vurige pro-Israëlische gevoelens. Ze werd daartoe geïnspireerd door het plotselinge uitbreken van de vrede tussen Israël en de Golfstaten Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein, wat al snel gevolgd werd door de vredesakkoorden met Soedan en Marokko.

De ondertekening van de Abraham-akkoorden op het gazon van het Witte Huis werd niet uitgezonden op de Indonesische staatstelevisie, dus Daulia downloadde een opname en plaatste deze op haar Facebook-pagina zodat lokale vrienden en familie konden zien wat er was gebeurd. Ze deed ook een oproep aan de leiders van Indonesië om in de voetsporen van de VAE en Bahrein te treden.

De reacties waren verdeeld tussen degenen die ook normale betrekkingen tussen Indonesië en Israël wilden, en werden aangemoedigd door de Facebookberichten van Daulia, en degenen die typische pro-Palestijnse propaganda uitspuwden als redenen om de Joden nooit te vertrouwen.

Indonesische toeristen in Hebron. Israël en Indonesië hebben twee jaar geleden wederzijdse reisverboden opgeheven. Is volledige normalisatie nu in aantocht? (Foto: Gershon Elinson/ Flash90).

Verouderde bloedsprookjes en complot­theorieën zullen Daulia duidelijk niet afschrikken. Ze is vastbesloten dat er een nieuw tijdperk is aangebroken, en het is aan mensen zoals zij om hun naties in beweging te krijgen met betrekking tot Israël.

‘Ik toon mijn steun voor Israël omdat ik een dialoog wil starten’, zei ze. ‘Mensen kennen de feiten niet, en het belangrijkste is hoe we ze leren objectief te blijven, de waarheid van de leugen kunnen onderscheiden. Het is belangrijk dat ze constant op zoek zijn naar de waarheid.’ ‘

Israel Hayom vroeg haar of ze niet bang was om gebrandmerkt te worden als ‘zioniste’ en als zodanig een doelwit van islamitische elementen. Daulia antwoordde: ‘… er zijn zoveel dingen die we van Israël kunnen leren die het Indonesische volk ten goede kunnen komen. Ik kan zelfs niet wachten om de mensen te zeggen dat ik een zioniste ben.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.