Vandaag 56 jaar geleden: Uitbraak van de Zesdaagse Oorlog

De gevolgen van de Zesdaagse Oorlog zijn 56 jaar later nog steeds voelbaar. Israël wordt vandaag de dag nog steeds geconfronteerd met kritiek op internationaal niveau. Een aantal foto’s van juni 1967.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: Jeruzalem, Fotogalerij, Zesdaagse Oorlog

Op 5 juni 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit, een beslissend moment in de geschiedenis van Israël en het Midden-Oosten. Vandaag, 56 jaar later, zijn de gevolgen van dit conflict nog steeds duidelijk voelbaar en bepalen ze het geopolitieke landschap van de regio.

De oorlog werd uitgelokt door de gespannen relaties tussen Israël en zijn buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. De buurlanden, die het bestaan van Israël verwierpen, blokkeerden de Israëlische handelsroutes en mobiliseerden hun troepen aan de grenzen. Israël zag zich geconfronteerd met een existentiële dreiging en besloot een preventieve aanval uit te voeren.

In een blitzkrieg die slechts zes dagen duurde, behaalde Israël een verbazingwekkende militaire overwinning. Israël slaagde er niet alleen in zijn bestaan veilig te stellen, maar vergrootte ook zijn grondgebied aanzienlijk. Israël slaagde erin het verdeelde Jeruzalem te verenigen en kreeg ook controle over Samaria en Judea, in het buitenland beter bekend als de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever”, de Gazastrook, de Golanhoogte en het Sinaï-schiereiland.

De Zesdaagse Oorlog had een grote impact op Israël en het hele Midden-Oosten. Voor de oorlog was Israël een jonge staat die worstelde om te overleven. De overwinning van Israël maakte het land tot een belangrijke regionale macht. De veroverde gebieden gaven Israël strategisch belangrijke bufferzones die het land meer veiligheid boden.

Deze oorlog heeft Israël sterker gemaakt en zijn positie in het Midden-Oosten bepaald. De gevolgen van de oorlog zijn 56 jaar later echter nog steeds duidelijk voelbaar. De veroverde gebieden blijven een centraal punt van conflict en ook de vraag hoe een duurzame vrede kan worden bereikt, blijft onbeantwoord.

Hier zijn een paar foto’s van zes dagen in juni 1967:

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox