Vanavond begint de Holocaust Gedenkdag Yom HaShoa

Het jaarlijkse evenement wordt geopend met een ceremonie bij de Yad Vashem Holocaust Memorial. Zes overlevenden van de Holocaust zullen zes fakkels ontsteken die de zes miljoen vermoorde Joden vertegenwoordigen.

Door Redactie Israel Today |

Morgen zal deze gedenkdag worden voortgezet met het loeien van de sirenes gedurende twee minuten, waarbij het hele land tot stilstand zal komen. Alle werk­zaam­heden zullen worden onderbroken, voetgangers zullen stoppen en automobilisten brengen hun voertuigen tot stilstand om de slachtoffers te herdenken. Cafés en restaurants zullen deze avond sluiten, en deze keer niet vanwege Corona, maar uit respect voor de zes miljoen die we verloren.


De zes overlevenden van de Holocaust die vanavond de fakkels zullen ontsteken. Een van hen, Zehava Gealel, is afkomstig uit Nederland. (Foto: Yad Vashem)

U kunt de ceremonie bij de Holocaustherdenking hier live volgen vanaf 20 uur Israëlische tijd, dat is 19 uur Nederlandse tijd:

Joodse wereldbevolking
Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek meldde zondag, dat er eind 2018 14,7 miljoen Joden waren. Ter vergelijking: de Joodse wereldbevolking bedroeg in 1925 14,8 miljoen, en aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in 1939 waren er 16,6 miljoen Joden in de wereld.

De 6,7 miljoen Joden in Israël maken 45 procent uit van de Joodse wereldbevolking. Van hen zijn er 5,2 miljoen in Israël geboren.

De Verenigde Staten hebben met 5,7 miljoen de op één na grootste Joodse bevolking, gevolgd door Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Argentinië, Rusland, Duitsland en Australië.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.