VAE-functionaris: Vredesdeal los van Palestijnse Staat

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben veel ophef gemaakt over hoe hun besluit, om de betrekkingen met Israël te normaliseren, ook de zaak van het Palestijnse nationalisme zal dienen. Ze moeten waarschijnlijk wel om wat Arabische woede over de deal te stillen.

Door Redactie Israel Today |

Maar ten minste één hoge ambtenaar van de VAE heeft duidelijk gemaakt, dat de normalisering van de betrekkingen met Israël geenszins afhankelijk is van vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.
Zie ons eerdere artikel hierover: Arabieren laten juk van de Palestijnse zaak vallen

In feite vertelde Omar Saif Ghobash vorige week aan verschillende media, waaronder het Israëlische nieuwsportaal Ynet, dat zijn natie niet langer zou toestaan dat haar eigen nationale belangen worden gegijzeld door de Palestijnse zaak.

Ghobash is vandaag de assistent-minister van Cultuur en Openbare Diplomatie van de VAE. Voorheen was hij ambassadeur van de VAE in Frankrijk (2017) en daarvoor was hij acht jaar lang (2009-2017) ambassadeur van Abu Dhabi in Rusland.

Sprekend tot het Russische Spoetnik News legde Ghobash uit dat de VAE zijn eigen langdurige geschillen heeft met de Palestijnse leiders over ‘het beheer, het bestuur en de verduistering van fondsen’.

‘Een van de redenen waarom we hebben besloten om door te gaan en vrede te sluiten met de Israëli’s is omdat onze belangen niet langer achter de belangen van deze interne politieke geschillen tussen de Palestijnen kunnen worden geplaatst’, vervolgde de assisten-minister van de Emiraten. ‘Als we ons eenmaal hebben losgemaakt van de Palestijnse zaak, of van de Palestijnse kant, dan opent dat het debat over wat we in ons eigen belang zouden moeten doen.’

In een interview met Israëls Ynet-nieuwsportportaal voegde Ghobash toe dat de VAE ‘volledige betrekkingen met Israël zullen hebben en dat we van plan zijn ze te maximaliseren.’ Hij herhaalde dat die betrekkingen niet gegijzeld zouden worden door de interne problemen van de Palestijnen, en hoopte dat de overeenkomst tussen Israël en de VAE de Palestijnen zou ‘wakker zou schudden’ en tot echte vrede zou leiden.

Oh, en Ghobash zei dat hij al Hebreeuws studeert als voorbereiding op zijn eerste bezoek aan Tel Aviv.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.