‘Vader’ van het moderne China steunde het zionisme

Een brief van een eeuw oud, waarin Dr. Sun Yat-sen, de Chinese leider uit het pre-communistische tijdperk, zijn krachtige steun betuigt aan het zionisme, is onlangs opgedoken in de Nationale Bibliotheek van Israël (NLI) in Jeruzalem, en staat nu voor het eerst online.

Door TPS |

De leider, die tot vandaag vereerd wordt als de vader van de Chinese natie, noemt in de brief het zionisme ‘één van de grootste bewegingen van de huidige tijd’ en schrijf dat ‘alle liefhebbers van democratie niet anders kunnen dan de beweging voor het herstel van uw prachtige en historische natie, die zoveel heeft bijgedragen aan de beschaving van de wereld en die terecht een eervolle plaats verdient in de familie der naties, van ganser harte steunen en met enthousiasme verwelkomen.

Dr. Sun Yat-sen was de eerste voorlopige president van de Republiek China, opgericht in 1912, na de val van de laatste keizerlijke dynastie, en voorafgaand aan de Chinese burgeroorlog en de communistische revolutie.

Hoewel zijn steun aan het zionisme goed gedocu­men­teerd is en de tekst van de brief al eerder bekend was, is het originele ondertekende exemplaar nu pas heront­dekt, meer dan een eeuw nadat deze werd geschreven. De brief was gedateerd 24 april 1920, en werd gezonden aan N.E.B. Ezra, oprichter van de Shanghai Zionist Association

De originele brief, ontdekt meer dan 100 jaar nadat de leider van China zijn steun uitsprak voor het herstel van de Joodse natie in het Land Israël. (Foto: Nationale Bibliotheek)

De ontvanger van de brief, N.E.B. Ezra, geboren in Lahore in het huidige Pakistan, was een Joodse geleerde, schrijver, uitgever en activist, die het grootste deel van zijn leven in Shanghai woonde. Naast oprichter van de Shanghai Zionist Association, was hij decennia lang redacteur van het blad Israel’s Messenger.

Professor Gao Bei, een expert op het gebied van de 20ste-eeuwse Joodse gemeenschap in Shanghai, zei dat ‘het zeer opwindend is dat deze originele brief van Sun Yat-sen aan N.E.B. Ezra is opgedoken. Het is een van de belangrijkste documenten, die de vroege steun van de Chinese Nationalistische regering aan de Zionistische zaak belichten’.

Dr. Sun Yat-sen en andere Chinese leiders hadden hartelijke relaties met lokale en internationale Joodse gemeenschappen en personen, waarvan er veel werden onderhouden tijdens de jaren van ballingschap voorafgaand aan de uiteindelijke val van de Qing-dynastie. Hun steun aan de Zionistische beweging kwam voort uit zowel ideologische als praktische overwegingen.

De brief is onlangs opgedoken als onderdeel van een groot initiatief van het NLI, gesteund door de Leir Foundation, om miljoenen voorwerpen in de gearchiveerde collecties opnieuw te bekijken en te beschrijven, waaronder persoonlijke papieren, foto’s en documenten van veel van de meest prominente figuren uit de 20e eeuw.

Het initiatief maakt deel uit van de huidige vernieuwing van de bibliotheek, die onder meer de opening volgend jaar omvat van een nieuwe campus naast de Knesset in Jeruzalem. Deze foto geeft een ‘artist impression’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.