Vader en zoon Herzog beëdigd met dezelfde Bijbel

 

Door Redactie Israel Today |

Voordat Isaac Herzog in de Knesset werd beëdigd tot de elfde president, bracht hij met zijn vrouw een bezoek aan de Westelijke Muur (Kotel). Hij zal zich inzetten als president voor de eenheid van het volk en de liefde tot Israël (‘Ahavat Yisra’el’), het gebod dat ieder in het volk Israël alle anderen van zijn volk moet liefhebben.

Deze woensdag aanvaardt Israëls 11e president, Isaac Herzog, officieel zijn functie, met pracht en praal een monarchie waardig. Dat is gepast, want de familie Herzog komt in de moderne Joodse Staat misschien nog het dichtst in de buurt van een aristocratie.

Herzog is geboren en getogen in een Israëlische religieuze en politieke dynastie. Zijn grootvader, Yitzchak HaLevi Herzog, was de eerste opperrabbijn van Ierland en van de Staat Israël na het verkrijgen van de onaf­hanke­lijk­heid in 1948. Zijn vader, Chaim Herzog, was de zesde president van Israël van 1983 tot 1993. Zijn oom was de legendarische Israëlische diplomaat Abba Eben.

Naast zijn familieverleden heeft Herzog een aantal openbare functies bekleed. Meest recentelijk was hij voorzitter van het Joods Agentschap, een historische instelling die veel van Israëls betrekkingen met Joodse gemeen­schappen in het buitenland faciliteert. Daarvoor was hij een zeer actief politicus, die voorzitter was van de Arbeids­partij en talrijke regerings­functies bekleedde. Voor meer hierover, zie: Wie is de nieuwe president van Israël?

De eedaflegging kan in deze video worden bekeken.

Woensdag trad Herzog in meer dan één opzicht in de voetsporen van zijn vader.
Een van de vele plechtigheden op deze belangrijke dag was natuurlijk de officiële beëdiging van de nieuwe president. En in het middelpunt van die ceremonie stond dezelfde 107 jaar oude Bijbel waarop zijn vader in 1983 de eed aflegde. Maar de geschie­denis van deze Bijbel gaat veel verder terug. Hij over­leefde beide wereld­oorlogen, voordat hij door haar eigen vader aan Isaac’s groot­moeder werd doorge­geven op de vooravond van haar huwelijk. Wat een erfenis!

Net als zijn voorganger, demissionair president Reuven Rivlin, is Herzog een zachtmoedig en beminnelijk publiek figuur die groot respect geniet in het hele politieke spectrum. Net als Rivlin zal Herzog zich in zijn nieuwe rol vooral richten op het helpen helen van de diepe kloof die de Israëlische samenleving steeds meer verscheurt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.