Vaccin tegen Coronavirus over enkele weken?

Als alles volgens plan verloop zal het Galilee Research Institute (MIGAL) zal binnen enkele weken het eerste vaccin tegen het nieuwe coronavirus COVID-19 produceren, maakte de Israëlische minister van Wetenschap en Technologie Ofir Akunis eind februari bekend op een persconferentie in Noord-Israël.

Door ICNN, Redactie Israeltoday.nl |

Het in Galilea gevestigde team van wetenschappers (foto) heeft de afgelopen vier jaar aan een vaccin gewerkt om IBV te bestrijden, een infectieus bronchitisvirus dat pluimvee treft. Het vaccin heeft zijn klinische proeven doorstaan bij het Veterinair Instituut, volgens Dr. Chen Katz, groepsleider biotechnologie bij MIGAL.

In de proeven ontdekte het team dat het orale vaccin hoge niveaus van specifieke anti-IBV-antilichamen induceerde, zei Katz. Bij toeval had het team een coronavirus gekozen als model voor het systeem om bewijs of concept van de technologie aan te tonen.

Het was ‘puur geluk’, zei Katz, en toen geleerden het DNA hadden uitgezocht van het nieuwe COVID-19 coronavirus, dat zich over de planeet verspreidt, bestudeerden onderzoekers van MIGAL het en bemerkten dat het sterk overeen kwam met het coronavirus van pluimvee. Beiden gebruikten hetzelfde infectie-mechanisme, waardoor de kans groter werd dat het team het mechanisme kon aanpassen aan de nieuwe reeks en snel een vaccin kon ontwikkelen om de huidige wereldwijde epidemie te bestrijden.

Klinische proeven aan het Israëlische Volcani Agricultural Research Institute bevestigden de levensvatbaarheid van de behandeling. ‘We zitten [nu] midden in dit proces en hopelijk hebben we het vaccin binnen enkele weken in handen’, zei Katz.

Dat is echter niet het einde van het verhaal. ‘Gezien de dringende wereldwijde behoefte aan een vaccin tegen het menselijk coronavirus, doen we er alles aan om de ontwikkeling te versnellen,’ zei MIGAL CEO David Zigdon. ‘De oplossing die we ontwikkelen tegen het COVID-19-virus is effectief gebleken en we geloven dat een versie voor menselijke behandeling binnen acht tot tien weken gereed kan zijn.’

Maar het vaccin – dat net als het originele Salkvaccin oraal zal worden toegediend – moet nog steeds pre-klinische proeven, klinische proeven en massaproductie ondergaan. Wanneer alles vlot verloopt is kan het vaccin ‘binnen 90 dagen de veiligheidsgoedkeuring verkrijgen’ nadat het vaccin voor menselijke behandeling is goedgekeurd, aldus Zigdon.

Minister Akunis zei dat hij de directeur-generaal van het ministerie heeft opgedragen om de goedkeuringen te bespoedigen om het vaccin zo snel mogelijk op de markt te brengen.

Israëlische artsen voorbereid op contact met Covid-19 patiënten

Het nieuwe virus heeft 82.000 mensen over de hele wereld besmet, en Israëlische artsen nemen geen enkel risico als ze mensen tegenkomen die besmet kunnen zijn met het dodelijke virus.

Hoewel Israël momenteel slechts drie bevestigde gevallen van het coronavirus heeft, kan een aanzienlijk aantal mensen op tal van manieren het virus hebben opgelopen, door reizen in het buitenland of contact met bezoekers.

Als gevolg daarvan hebben de Israëlische artsen een strikt protocol ingesteld om besmetting te voorkomen, met inbegrip van geavanceerde weefsels, ultramoderne transportmiddelen en extra voor­zorgs­maat­regelen met betrekking tot contact. De video laat u er iets van zien.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.