UNRWA bekritiseerd wegens niet-ontslaan leraren betrokken bij anti-Joodse opruiing

“Leraren die oproepen tot het vermoorden van Joden moeten levenslang uit de klas worden geweerd,” zegt UN Watch-chef; Palestijnen noemen schorsingen “onaanvaardbaar”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties
Palestijnen ontvangen voedselhulp in een UNRWA-distributiecentrum in de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook op 26 mei 2021. Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90

De directeur van UN Watch heeft de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East bekritiseerd voor zijn falen om zes voorlichters te ontslaan. Volgens de in Genève gevestigde NGO hebben deze voorlichters antisemitische opruiing gepleegd.

Uit een recent onderzoek van UN Watch naar UNRWA-activiteiten op Palestijnse scholen bleek dat de leraren herhaaldelijk en openlijk hadden opgeroepen tot de moord op Joden. Na de publicatie van het UN Watch-rapport eiste de NGO dat de zes onderwijzers zouden worden ontslagen. In plaats daarvan werden ze met administratief verlof gestuurd.

“Leraren die oproepen tot het vermoorden van Joden moeten voor het leven uit de klas worden verbannen,” zei UN Watch-chef Hillel Neuer in een verklaring. “Deze tijdelijke schorsingen zijn slechts een tik op de vingers.”

Het vluchtelingenagentschap, zei Neuer, “probeert te doen alsof ze het probleem hebben opgelost. Ze geven hun personeel – en terroristische organisaties zoals de Islamitische Jihad, die de UNRWA onder druk zette om het … rapport te verwerpen – het signaal dat ze niet echt bezwaar hebben tegen het bijtende antisemitisme van hun leraren. De UNRWA en haar donoren weten dat het agentschap ervan doordrongen is.”

UN Watch heeft meer dan 120 UNRWA leraren en ander personeel ontmaskerd die “Hitler loven, terrorisme verheerlijken en antisemitisme verspreiden,” zei Neuer, maar UNRWA heeft niet één van hen genoemd die ontslagen is.

In plaats daarvan, vervolgde hij, was de eerste reactie van de UNRWA een poging om UN Watch in diskrediet te brengen, door het een “politiek gemotiveerde organisatie” te noemen die probeert “het werk van de organisatie te delegitimeren.”

Adjunct-commissaris-generaal van de UNRWA, Leni Senseth zei: “De acties van deze organisatie [UN Watch] en de gecoördineerde opmerkingen van satellietorganisaties, tonen eens te meer de werkelijke bedoeling aan. Zij willen vernietigen, niet opbouwen; conflicten uitlokken, niet een duurzame vrede opbouwen.”

In een verklaring op de website van de UNRWA verklaarde de organisatie dat haar leidinggevenden de donorlanden hadden ingelicht over de “beschuldigingen van haatzaaien die onlangs zijn geuit aan het adres van verschillende personeelsleden van de organisatie”.

Volgens UN Watch hebben de schorsingen geleid tot verontwaardiging van Palestijnse groeperingen.

Het Gezamenlijk Comité voor Palestijnse Vluchtelingen, een coalitie die de Palestijnse Autoriteit, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad omvat, riep de UNRWA op om “onmiddellijk haar procedure van het schorsen van zes medewerkers te herroepen, en niet te reageren op de druk en dictaten van de VS en Israël.”

Walid al-Awad, hoofd van het vluchtelingencomité van de Palestijnse Nationale Raad, zei dat de schorsing van de leraren door de UNRWA “onaanvaardbaar was en onmiddellijk moet worden ingetrokken.”

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat door Israël, de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie als terroristische organisatie wordt aangemerkt, eiste dat de schorsing van de leraren ongedaan werd gemaakt en zei dat het “op geen enkele manier zal toestaan dat de UNRWA zich neerlegt bij zionistische druk en opruiing.”

Dit artikel verscheen eerst in Israel Hayom.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox