LedenUndercover’ Messias belijdende Jood in een Reform Synagoge

Reform Jodendom is voor het Messias belijdend Jodendom wat namaak Prada tassen zijn voor Prada.

Door Oriel Moran | | Onderwerpen: Messiasbelijdend
Vrouwen dansen met een Thora-rol in een synagoge van het Reform Jodendom. Zoiets zou taboe zijn in orthodoxe synagogen, en zelfs in veel Messiaanse gemeenten. Foto: Miriam Alster / Flash90

Zittend in mijn kleine studio appartement in Jeruzalem op een Sabbat ochtend, kon ik het geluid horen van muziek in de verte, een knisperende tamboerijn en de melodieuze zangstemmen van mannen en vrouwen. Een 65 jaar oude Reform synagoge, verborgen in het zicht nabij mijn appartement, omgeven door een hoge muur en afgesloten met een gecodeerde poort, gehuld in mysterie.

Als jongvolwassene vergezelde ik mijn Joodse grootmoeder naar de Mizrahi (Midden-Oosterse Joden) synagoge in de buurt voor de sabbat of de feestdagen. Ik voelde me een complete vreemdeling, bijna een ‘goy’ (een heiden).

Hier rommelde ik met een buitenlandse Siddur (gebedenboek) op het balkon van de vrouwenafdeling, terwijl vele oordelende ogen mij onder fel fluorescerend licht aanstaarden. Ik keek naar de mannelijke voorzanger door de spleten van een tussenschot, afgezonderd en elk moment hatend.

Hoewel ik hield van de gebeden, de vriendschap en de poëtische zang, voelde ik me nooit welkom als een licht getinte Ashkenazi Jood onder Mizrahi Joden (Joden afkomstig uit de Arabische wereld) of in het algemeen.

In mijn Messiaanse gemeente bestond onze traditie uit...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie