Ultraorthodoxen vol ongeloof: regeringcoalitie is stabiel!

De orthodoxe partijen hadden verwacht en gehoopt, dat de heterogeen samen­gestelde ‘regering van veran­dering’, die de invloed van de orthodoxen sterk inperkt, snel zou instorten. Na het aannemen van de staatsbegroting is die hoop aan het vervagen.

Door Redactie Israel Today |

De orthodoxe partijleiders Ya’akov Litzman (links, Verenigd Torah Judaïsme) en Aryeh Deri (rechts, Shas). (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De huidige regering van Israël is een van de slechtste ooit voor de grote ultraorthodoxe Joodse bevolking van het land. Er zitten geen ultra­orthodoxe partijen in de coalitie, en sommige belangrijke ministers­posten worden bezet door facties die zich toeleggen op het inperken van de orthodoxe invloed en het snijden in begrotings­posten voor de gemeenschap.

Maar tot nu toe maakten de ultraorthodoxen zich niet al te veel zorgen over de zogenaamde ‘regering van verandering’, ondanks de publieke veroor­delingen van haar grote zonden tegen het Jodendom. Dat komt omdat zij er zeker van waren dat de heterogene samenstelling van de coalitie tot haar snelle ondergang zou leiden.

Immers, hoe zou een regering bestaande uit rechtse nationalisten, seculiere pragmatici, progressieve liberalen en een handvol islamisten een volledige termijn kunnen overleven in Israël, waar vervroegde verkie­zingen gebruikelijk zijn?

Maar nu de eerste staatsbegroting in meer dan drie jaar is goed­gekeurd, beginnen ultra­orthodoxe politici te beseffen dat deze regering misschien niet alleen overleeft, maar er zelfs in slaagt haar agenda uit te voeren.

Een orthodoxe wetgever vertelde het religieuze nieuwsportaal Kikar Hashabat:
‘Ze zijn stabieler dan vorige rechtse regeringen. Ze hebben een premier en een minister van Justitie, van wie de partij de kiesdrempel nauwelijks heeft gehaald en daarom hebben ze geen zin om opnieuw naar de stembus te gaan. En ze hebben linkse partijen die eindelijk weer aan de macht zijn gekomen. Niemand daar wil verkiezingen, dus de regering is zeer stabiel.’

Wat de geruchten betreft dat de ultraorthodoxe facties zouden overwegen om zelf tot de coalitie toe te treden na de goed­keuring van de begroting, zei de bron dat de regering haar adem niet moet inhouden:
‘Zelfs degenen onder ons die kritisch staan tegenover het recente gedrag van de Likoed, kunnen onmogelijk deelnemen aan een coalitie met minister van Financiën Avigdor Liberman, die de orthodoxen haat, of met minister van Religieuze Zaken Matan Kahana, die het Jodendom vernietigt.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.