Tweede Israëlische astronaut gaat de ruimte in

Eytan Stibbe, zakenman en voormalig gevechts­piloot zal als tweede Israëlische astronaut de ruimte in worden gestuurd om deel te nemen aan een weten­schappe­lijke missie, die gepland is voor het einde van 2021.

Door Michael Selutin |

Stibbe’s missie komt 18 jaar nadat in 2003 de eerste astronaut van het land, kolonel Ilan Ramon, de ruimte in vloog en samen met zes andere astronauten stierf toen hun shuttle Columbia uiteenviel bij de terugkeer in de aardse atmosfeer.

Het plan is om Stibbe eind 2021, namens de Ramon Stichting in samenwerking met de Staat Israël, – onder voorbehoud van goedkeuring door de NASA – vanuit Florida, VS, met een SpaceX raket naar het International Space Station (ISS) te brengen. Drie maanden voor vertrek krijgt hij een intensieve training in Rusland, Duitsland en de VS. Stibbe zal 200 uur op het ISS door­brengen, waarbij hij een reeks experi­menten zal uitvoeren met Israëlische technologie en weten­schappe­lijke ontwik­kelingen door onderzoekers en start-ups, die hij mee de ruimte in zal nemen.

Met zijn missie slaat hij een nieuwe weg in in de private ruimte­vaar­tindustrie, want volgens een bericht van Ha’aretz zal hij de reis, de lancering en alle benodigde apparatuur privé betalen.

Stibbe is de oprichter en voorzitter van het Vital Capital Fund en heeft de afgelopen 35 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het bedrijfs- en finan­cierings­initiatieven voor projecten in ontwik­kelings­landen op het gebied van belangrijke infrastructuur projecten.

De dood van Ilan Ramon in februari 2003 was een traumatische ervaring voor Israël, die Eytan Stibbe met een succesvolle ruimtemissie enigszins zou kunnen verlichten. Het hele land duimt voor hem en hoopt op een succesvolle reis naar het ruimtestation.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.