LedenTwee profeten, twee opstandingen

We bezoeken een kleine heuvel in de Jizreël-vallei om onder andere te ontdekken hoe een Hebreeuwse profeet de weg bereidde voor een Ander.

Door Stan Goodenough | | Onderwerpen: Israel, toerisme
Uitzicht op de Jezreel vallei vanaf de berg Moreh. Foto: Stan Goodenough

Toen kwam er vrees over allen en zij verheerlijkten God en zeiden: “Er is een groot profeet onder ons opgestaan”; en: “God heeft zijn volk bezocht.” En dit bericht over Hem ging door heel Judea en de hele omtrek. (Lucas 7:16-17)

Volgens de schrijver van het Lucas-evangelie leefden de Joden in Israël, toen de jongen Jezus opgroeide tot een man, in verhoogde verwachting van de komst van de Messias. Het was tientallen jaren geleden dat Rome de Hasmoneese koningen had afgezet en begon met hun steeds repressievere bezetting.

De Joden – onder wie tenslotte het begrip messias is ontstaan – hebben altijd geloofd dat hij zou komen op een moment dat Israël in zijn grootste nood verkeerde. Dus, toen Johannes de komst van het Koninkrijk van God kwam verkondigen en het volk opriep zich te bekeren en onder te dompelen, stroomden zij uit het hele land toe om dat te doen – om zich voor te bereiden op de komst van hun koning.

Geruchten deden de ronde. Was Johannes, die uit het heuvelland van Juda kwam, de...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie