Twee grote ego’s zijn gevaarlijker dan het coronavirus

Israël was een van de eerste landen die snel en concreet reageerde op de coronapandemie in maart. Alle grenzen waren gesloten en het luchtruim was gesloten. Tot mei werd Israël beschouwd als een voorbeeld in de strijd tegen het coronavirus.

Door Aviel Schneider |

Afbeelding: Israël moet een tweede coronagolf bestrijden, mondkapjes zijn verplicht. (Foto: Oivier Fitoussi/Flash90)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de situatie onder controle. Medio mei werden slechts 30 nieuwe infecties per dag geteld. Vanwege het afnemende aantal nieuwe infecties liet de overheid toe dat er vroegtijdig een einde kwam aan de voorzorgsmaatregelen en dat het uitgaansverbod werd opgeheven. Bibi’s populariteit bereikte een hoogtepunt.

Nu zijn er in de afgelopen weken echter meer dan 6000 nieuwe besmettingen in het land gemeld. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid registreerde tot dinsdag 12.717 besmette personen met een actieve besmetting. Tot nu toe zijn 30.162 mensen in Israël positief getest op Covid-19 en zijn 338 mensen overleden. De tweede golf van corona is gekomen. Wat is er misgegaan?

Handhaving van het uitgaansverbod in Betar Illit. (Foto: Nati Shofat/Flash90)

Het coronavirus was verantwoordelijk voor het eerste uitgaansverbod in het land en de regering is verant­woordelijk voor het nieuwe uitgaansverbod in het land. Ter herinnering. Medio mei werd ook de nieuwe eenheidsregering beëdigd. Benjamin Netanyahu en voormalig legerleider Benny Gantz vormden na moeizame onderhandelingen een coalitie. Dit was niet alleen om de vierde verkiezingen te voorkomen, maar als eerste om het volk van Israël te redden van het coronavirus. Beiden benadrukten trots dat ze politieke compromissen hadden gesloten om gezamenlijk de pandemie in het land te stoppen. Maar sindsdien gaat alles mis. ‘We hebben de controle over de pandemie verloren,’ benadrukken vele professoren en politici, waaronder prof. Eli Waxman van het gerenommeerde Weizmann Instituut en adviseur van de Israëlische regering.

In plaats van te strijden tegen de nieuwe golf van corona onder het volk, strijden de twee Benjamins om het leiderschap. Geen van beiden vertrouwt de ander, en zo komen veel van de strategische beslissingen voor de bestrijding van de epidemie in het land niet tot stand. Insiders van Benny Gantz’ partij Blauw-Wit melden dat sommige leden de coalitie met Benjamin Netanyahu al betreuren. ‘Netanyahu put Gantz uit en kwelt hem politiek,’ vertelde iemand van Blauw-Wit. ‘Gantz is geen partij voor een vos zoals Bibi.’ Bovendien maken beiden ruzie over wie als eerste of langer aan de regeringstafel mag spreken.

De Benjamins bestrijden elkaar in plaats van te vechten tegen het coronavirus. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Netanyahu’s populariteit gedaald
Ondertussen is de populariteit van Netanyahu de laatste weken dramatisch gedaald. Zestig procent van de Israëlische bevolking is ontevreden over zijn rol in de coronacrisis op het gebied van de gezondheidszorg en de economie. Dit is het resultaat van een recent onderzoek uitgevoerd door TV kanaal 12. In mei was 74 procent van de Israëli’s tevreden over Netanyahu’s leiderschap in de coronacrisis.

Destijds bracht dit Benny Gantz en zijn partij ertoe om een coalitie met Netanyahu te vormen. Want op dat moment hadden alle peilingen aangetoond dat Netanyahu en de Likoed in het geval van hernieuwde verkiezingen 40 zetels zouden krijgen, wat het rechtse blok een meerderheid van 64 Knesset-zetels zou hebben opgeleverd. Benny Gantz & Co. wilden dit koste wat het kost vermijden en dus sloten ze zich aan bij de coalitie. Maar de officiële reden was de coronacrisis. Hiervoor hebben ze allebei, zeiden ze destijds, ‘hun ego opgeofferd om Israël te redden van de gezondheids- en economische crisis.’ Het ego is niet verdwenen en het coronavirus ook niet.

In plaats daarvan vechten beide coalitiepartners niet voor het echte werk, maar voor alles eromheen, wat natuurlijk ook belangrijk is, maar ze verwaarlozen de strijd tegen het coronavirus in Zion. De menings­verschillen omvatten de controversiële annexatie, de jaarlijkse begroting van Israël, veranderingen in het rechtssysteem en de rechtszaak tegen Netanyahu. In plaats van zich te bekommeren om de werklozen en de kleine zelfstandigen, botsen beide partijen om de rechters. In plaats van Israël te redden van het economische fiasco, ontstaat er een moreel fiasco, alsof Netanyahu de legitimiteit om te regeren wordt ontnomen. Dit kost tijd, en daarom wordt de eenheidsregering verantwoordelijk gehouden voor de tweede coronagolf in het land, en niet het virus zelf.

De mensen voelen zich verwaarloosd. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Naftali Bennett
In de afgelopen twee maanden werd in de schaduw van de controverse geen nieuw leiderschapsteam gevormd dat de controle over de beheersing van de pandemie overneemt. Degene op dit moment beter werk veericht onder het volk dan de eenheidsregering is partijleider Naftali Bennett, die een alternatieve commissie heeft ingesteld om het coronavirus te bestrijden en het volk betere voorstellen geeft dan onze regering. In de sociale netwerken worden de stemmen tegen Netanyahu, die de economie van Israël in de afgrond duwt, steeds luider. Mensen beschrijven hun gevoelens en zien het somber in wanneer de leiding van het volk niet de controle op zich neemt.

Hoewel de verkiezingen voor Netanyahu er deze keer slechter uitzien, hangt deze dreiging nog steeds in de lucht als de eenheids­regering barst. Israël, dat aanvankelijk werd geprezen als een succesvol voorbeeld voor de bestrijding van corona, ligt nu ver achter op veel landen in het Westen. Zelfs het coronavirus heeft het ego van de twee Benjamins niet kunnen kalmeren, althans niet omwille van het volk.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.