Tsjechië opende ambassade­kantoor in Jeruzalem

De Tsjechische premier Andrei Babish heeft donderdag het Jeruzalemse kantoor van de Tsjechische ambassade geopend. Het kantoor zal een Tsjechische consul hebben die consulaire, politieke en economische kwesties zal behandelen.

Door Yossi Aloni e.a. |

De ceremonie werd bijgewoond door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi en de minister van Binnenlandse Veiligheid Amir Ohana, die premier Netanyahu vertegenwoordigde. De opening van het kantoor in Jeruzalem maakte deel uit van de vervulling van de belofte van de Tsjechische president Milos Zeman, om geleidelijk een ambassade in Jeruzalem te openen.

In de eerste fase werd een honorair consul in Jeruzalem benoemd, in de tweede fase hebben de Tsjechen het ‘Tsjechische Huis’ in Jeruzalem opgericht om de Tsjechische cultuur te bevorderen, en in deze derde fase hebben zij een kantoor in Jeruzalem geopend, dat een diplomatiek filiaal is van de Tsjechische ambassade die in Tel Aviv blijft.

Premier Babish zei tijdens de ceremonie: ‘In deze tijd vechten wij tegen een nieuwe en machtige vijand, die klein in omvang is maar sterk in zijn gevolgen. Wij wenden ons tot Israël, het leidende land in de voort­durende en veel­eisende strijd tegen de pandemie. Maar de reden waarom wij hier vandaag bijeen zijn heeft niets te maken met Corona. We zijn hier voor een blijde gebeurtenis. En ik ben er trots op u allen te kunnen meedelen dat wij, Tsjechië, een diplomatieke vertegenwoordiging openen hier in Jeruzalem, in Washington Street.


Meer dan twee jaar geleden opende onze president, Miloš Zeman, in deze stad van de Bijbel het Tsjechische huis, waar mensen welkom zijn voor informatie over toerisme en cultuur, en hij zei dat er meer stappen zouden volgen. Wij houden ons aan onze beloften. We hebben een volledige diplomatieke missie hier in Jeruzalem. Het is een missie die verschillende kwesties zal behandelen, van politiek via economische samenwerking tot consulaire agenda’s en andere kwesties. Zij zal een permanente staf hebben die zal werken onder de leiding van de ambassade in Tel Aviv. Dit is een nieuwe mijlpaal in onze samenwerking en getuigt van het belang dat wij aan deze geweldige stad hechten. En ik ben er absoluut zeker van dat het de versterking van de banden tussen onze volkeren zal blijven bevorderen en een verder bewijs zal worden van onze ware en oprechte vriendschap, tussen de Tsjechische Republiek en de Staat Israël.’

Minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazi voegde eraan toe: ‘De veranderingen in het Midden-Oosten moeten gebaseerd zijn op een erkenning van de realiteit en de historische waarheid, dat de stad Jeruzalem meer dan 3000 jaar het geestelijke centrum van het Joodse volk en zijn hoofdstad is geweest, en de hoofdstad van de Staat Israël sinds zijn oprichting.’

Ashkenazi bedankte de Tsjechische president Miloš Zeman voor zijn initiatief en besluit om het ambassade­kantoor te openen, en de Tsjechische regering voor haar vastbe­raden optreden om anti­semitisme te bestrijden en de definitie van antisemitisme van deIHRA (de International Holocaust Remembrance Alliance) aan te nemen.

Minister Ohana concludeerde: ‘U kunt zich voor­stellen hoe belangrijk het voor ons is dat onze vrienden en bond­genoten de speciale band tussen het (Israëlische) volk en deze geweldige stad erkennen. Hiermee sluit Tsjechië zich aan bij de VS en andere leden die haar voorgingen. Wij beschouwen deze gebeurtenis als van grote betekenis, en als een eerbetoon van de kant van de Tsjechische Republiek.’

Arabische reacties
Zoals te verwachten was, kwamen er afwijzende reacties uit de de Arabische wereld. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Aboul-Gheit, noemde de opening van het Tsjechische ambassadekantoor ‘een schending van het internationaal recht en het gevestigde Europese beleid op dit gebied’.

In Ramallah noemde het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken de Tsjechische beslissing ‘een onbeschaamde aanval op het Palestijnse volk en zijn rechten’ en ‘een gevaarlijke beslissing’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.