Tsjechië koopt Israëlisch lucht­verdedigings­systeem

De Tsjechische Republiek heeft een over­een­komst gesloten met de Israëlische regering voor de aankoop van een nieuw lucht­verde­digings­systeem voor haar leger. Het gaat om het Spyder-systeem, dat gemaakt wordt door het Israëlische staats­bedrijf Rafael Advanced Defense Systems.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De overeenkomst omvat de levering van vier lucht­verde­digings­batterijen voor de korte afstand ter waarde van 630 miljoen dollar, die industriegebieden, kerncentrales en luchthavens kunnen beschermen tegen vlieg­tuigen, helikopters, bommen­werpers, kruis­raketten en andere wapens, bericht UwI.

Onderdeel van de overeenkomst is, dat de Tjechrische defensie-industrie voor meer dan 30 procent van dit bedrag deel zal nemen aan het programma door het leveren van producten en diensten.

Volgens de Tsjechrische minister van Defensie Lubomir Metnar zal het Israëlische systeem, dat een verouderd luchtafweersysteem uit de Sovjetperiode vervangt, een sleutelrol spelen in de lopende modernisering van de Tsjechische strijdkrachten. Verwacht wordt, dat het Spyder-systeem, dat in 2026 compleet moet zijn, twintig jaar operationeel zal zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.