Trump verhoogt druk op Iran en trekt zich terug uit UNRWA en UNHRC

“Dit is een zeer harde maatregel tegen Iran”, zei de president over het bevel. “Hopelijk hoeven we het niet vaak te gebruiken”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Trump
De Amerikaanse president Donald Trump ondertekent uitvoeringsbesluiten in de Oval Office van het Witte Huis in Washington, D.C., VS, 3 februari 2025. EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS/POOL

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag twee uitvoerende orders ondertekend om Iran opnieuw te sanctioneren met “maximale druk”. Hij wil de Verenigde Staten ook terugtrekken uit de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) en de UNRWA, de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen.

In een schijnbare verwijzing naar de veranderingen in zijn opvattingen over buitenlands beleid in vergelijking met zijn eerste ambtstermijn, toen hij werd geadviseerd door John Bolton en Brian Hook, zei Trump dat hij “verscheurd” was over het ondertekenen van de executive order tegen Iran.

“Het is een zeer harde maatregel tegen Iran,” zei Trump. “Hopelijk hoeven we het niet te vaak te gebruiken.”
“Ik ben niet blij om dat te doen,” voegde hij eraan toe.

De tweede executive order van Trump trok de Verenigde Staten opnieuw terug uit de VN Mensenrechtenraad, de in Genève gevestigde mensenrechtenorganisatie die door critici ervan wordt beschuldigd systematisch anti-Israël te zijn.

Het agendapunt 7 van de raad maakt een beoordeling van “mensenrechtenschendingen en gevolgen van de Israëlische bezetting van Palestina” een vast onderdeel van elke raadsvergadering. Israël is het enige land ter wereld waarvoor een dergelijk agendapunt geldt.

De resolutie voorziet ook in de terugtrekking van de Verenigde Staten uit de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en UNRWA.

Washington heeft een gecompliceerde relatie met UNESCO sinds deze in 2011 de Palestijnse Autoriteit als lid accepteerde. De Amerikaanse wet verbiedt de uitbetaling van federale fondsen aan multilaterale organisaties die het agentschap als lid aanvaarden, en Trump trok zich in 2019 helemaal terug uit UNESCO.

De Amerikaanse regering is in 2023 weer lid geworden en gebruikte een ontheffing van het congres om de Chinese invloed tegen te gaan om een deel van de Amerikaanse bijdragen en achterstallige betalingen aan de culturele organisatie te financieren.

UNESCO werd er ook van beschuldigd anti-Israël te zijn vanwege een resolutie uit 2016 over de terminologie van de Tempelberg en het Westelijke Muurplein, die respectievelijk “Al-Aqsa Moskee/Al-Haram al-Sharif” en “al-Buraq Plein ‘Westelijke Muurplein’” werden genoemd.

Het bevel over UNRWA verlengt een verbod op Amerikaanse financiering dat het Congres in maart oplegde nadat Israël beweerde dat ongeveer 30 van de medewerkers van de hulporganisatie direct betrokken waren bij de aanvallen van 7 oktober in het zuiden van Israël en dat bijna 1.500 van haar 13.000 medewerkers in Gaza lid zijn van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad.

Trump zei dinsdag dat hij hoopte dat het bevel hervormingen in het hele VN-systeem zou kunnen stimuleren. “Ik heb altijd geloofd dat de VN een enorm potentieel heeft,” zei hij. “Maar het wordt niet goed geleid, om eerlijk te zijn.”

“Ze moeten orde op zaken stellen,” voegde hij eraan toe.

(JNS)

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox