Trump staat nog steeds achter Israël

De voormalige president is het ermee eens dat Hamas een existentiële bedreiging vormt voor Israël.

Door Joseph Frager | | Onderwerpen: politiek, Verenigde Staten, Trump
De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een bilaterale ontmoeting in het Witte Huis op 27 januari 2020. Foto: Officiële foto van Shealah Craighead van het Witte Huis

Karoline Leavitt, voormalig adjunct-perschef van de verkozen Republikeinse president Donald Trump, verwoordde het het best toen ze NBC News vertelde dat Trump “meer voor Israël heeft gedaan dan enige andere Amerikaanse president in de geschiedenis”.

Op 3 maart probeerde de New York Times Trump te bekritiseren voor zijn ogenschijnlijke passiviteit in de oorlog tussen Israël en Hamas in een artikel op de voorpagina met de titel “Trump biedt geen duidelijke visie op Gaza-oorlog”. Dit artikel had niet verder van de waarheid kunnen zitten.

Nadat hij Trump op 26 februari een onderscheiding had gegeven voor zijn bemiddeling bij de Abraham Akkoorden, vond ik het artikel in de Times vreemd. Trump is een van de meest vervolgde mensen in de wereld van vandaag, maar ondanks de zware druk op zijn leven is hij erin geslaagd om te doen wat weinigen voor mogelijk hielden. Hij staat net zo aan de kant van Israël en het Joodse volk als toen hij president was. Tijdens de prijsuitreiking sprak hij over de verschrikkelijke video’s van de gruweldaden die Hamas op 7 oktober had begaan. Hij voelde veel pijn voor de gijzelaars en de martelingen die ze elke dag moeten doorstaan.

In een interview met Brian Kilmeade van Fox News zei Trump over Hamas: “Je moet een einde maken aan het probleem”. Hij voegde eraan toe: “Jullie hadden een verschrikkelijke invasie. Die vond plaats. Dat zou overigens nooit gebeurd zijn als ik president was.”

Ik vertelde Trump dat Hamas een existentiële bedreiging is voor Israël, en hij was het hartgrondig met me eens. We spraken over Iran en zijn destabilisatie van de regio en zijn ambitie om de VS te vernietigen, die de mullahs zien als de “Grote Satan”. Trump heeft zich volledig ingezet voor alle inspanningen om Iran te beteugelen. Zoals Leavitt het verwoordde: “Als president Trump terug is in de Oval Office, zal Israël weer worden beschermd, Iran weer worden gebroken, zal er jacht worden gemaakt op terroristen en zal het bloedvergieten stoppen.”

In tegenstelling tot de huidige regering, die beweert dat de zogenaamde “nederzettingen” in Judea en Samaria “niet verenigbaar zijn met het internationaal recht”, zei Trump’s minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op 18 november 2019 precies het tegenovergestelde.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken koos een zeer ongelegen moment om deze bewering over de nederzettingen te doen. Israël lijdt enorm en heeft geen behoefte aan een ommekeer in het Amerikaanse beleid op een moment dat het in nood en pijn verkeert.

Israël hoeft ook niet gedwongen te worden om een twee-staten “oplossing” te accepteren terwijl het vecht voor zijn bestaan. De regering Biden lijkt vastbesloten om dit idee door te drukken, ondanks de bezwaren van Israël en de bezorgdheid van Israël dat de oprichting van een Palestijns-Arabische staat alleen maar zal leiden tot meer aanslagen zoals die van 7 oktober. Proberen om deze kwellende en schrijnende tijd te gebruiken om oude en onwerkbare ideeën aan Israël op te leggen is niet alleen ongepast, het is ook dwaas. Het is ook een verraderlijke weg voor Biden om in te slaan in een verkiezingsjaar. Het zal alleen Trump helpen, die Israël altijd heeft gesteund.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox