Troepen van Israël en VN controleren grens Libanon

Terwijl de spanningen tussen israël en Hezbollah oplopen, contro­leerden troepen van de IDF dinsdag samen met vredes­handhavers van de VN, onderdeel van de UN Interim Force in Lebanon (UNIFIL), de grens tussen de Joodse Staat en zijn noor­delijke buur­man.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: IDF en UNIFIL militairen controleren de grens met Libanon. (Foto: Basel Awidat/Flash90)

De spanningen tussen Israël en de door Iran gesteunde Libanese terreurmilitie Hezbollah zijn de afgelopen jaren sterk opgelopen. Veel Israëlische deskundigen geloven dat Iran, nu hetmet de rug tegen de muur staat na de toenadering tussen Israël en de Golfstaten in het kader van de Abraham Akkoorden, zou kunnen uithalen door Hezbollah groen licht te geven om de Joodse Staat aan te vallen.

Hezbollah heeft talloze malen geprobeerd om aanvalstunnels te graven onder de grens met Israël. (Foto: Basel Awidat/Flash90)

Libanese media meldden dinsdag dat het Libanese leger en Hezbollah beiden het vuur hadden geopend op twee Israëlische militaire drones die het luchtruim van het land binnendrongen. Uiteindelijk keerde tenminste een van de drones onmiddellijk terug naar Israël. Vorige maand voerde Israël een grootscheepse militaire oefening uit in de buurt van de grens met Libanon die ‘Lightning Storm’ (Bliksemstorm) werd genoemd.

‘De IDF zal doorgaan met het voorbereiden en verbeteren van zijn paraatheid langs de grens met Libanon, terwijl het de taak uitvoert om de bewoners in het gebied te beschermen,’ zei een legerwoordvoerder volgens een persbericht van de IDF, terwijl soldaten trainden voor het komende conflict met Libanon en zijn zwaar bewapende milities.

UNIFIL heeft in het verleden geen al te best werk geleverd bij het voorkomen van gewapende uitbarstingen tussen Hezbollah en Israël. (Foto: Basel Awidat/Flash90)

Hezbollah beschikt over tienduizenden raketten in Zuid-Libanon, waarvan er vele tot diep in Israël kunnen reiken.

Israëlische militaire functionarissen hebben gewaar­schuwd dat de volgende oorlog met Hezbollah lang en zeer destructief zal zijn, aan beide kanten van de grens.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.