Toerisme: Wie waren de Nabateeërs van Avdat?

Vorige week lieten we u weten, dat de woestijntocht langs de Wierookroute van Israel Heute is uitgesteld tot het najaar, en we lieten u video’s over de Nabatese stad Petra zien. Vandaag bezoeken we de restanten van de Nabatese stad Avdat. Wie waren die Nabateeërs eigenlijk?

Door Sergio en Rhoda |

Avdat werd in de 2eof 3e eeuw voor Christus gesticht als overnachtingsplaats op de specerijenroute. De stad is genoemd naar een van de Nabateese koningen die de naam Avdat of Obodas droegen.
Er werd een tempelplatform (acropolis) aangelegd aan de westelijke zijde van het plateau waarop de stad ligt.

Na de verovering door de Romeinen in 106 na Chr. kwam er meer nadruk te liggen op de productie van wijn. Er zijn hier ten minste vijf wijnpersen uit de Byzantijnse periode gevonden. Op het plateau werden een Romeins legerkamp en een badhuis gebouwd. Na de vierde eeuw zijn de Nabateeërs als volk verdwenen. De video gaat hier nader op in.

De latere stad werd ommuurd en in de vijfde en zesde eeuw, onder Byzantijns bestuur, werden een citadel, een klooster en twee kerken gebouwd boven op de restanten van de acropolis van Avdat. De belangrijkste bezienswaardigheid is de kerk van de Heilige Theodoor die uit deze tijd stamt. De stad is totaal verwoest bij een lokale aardbeving in de zevende eeuw en werd niet meer opgebouwd.

Avdat werd in 1807 voor het eerst door een Europese onderzoeker bezocht; maar pas in 1870 werd duidelijk welke stad het was. In de jaren vijftig werd in de buurt van Avdat een agrarische boerderij opgericht, die probeerde de oude landbouw die daar werd beoefend te herstellen, en vooral de manier waarop het weinige water werd opgeslagen en gebruikt. In 1958 begonnen systematische opgravingen vanuit de Hebreeuwse Universiteit en de National Parks Authority. De opgravingen duurden tot 1961 en werden in de jaren zeventig hervat.

Momenteel is Avdat een nationaal park, waarin de bezoekers (straks, na de Corona-tijd) de overblijfselen uit verschillende periodes kunnen bezoeken, waaronder een woonwijk, een uitkijktoren, een wijnpers om druiven te treden, een plein, een militair kamp, ​​vele woongrotten en landbouwterrassen.

Bronnen: nl.Wikipedia, he.Wikipedia.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.