Toerisme: Safed, centrum van Joodse mystiek

De ramp in de stad Meron, nabij het Meer van Galilea, tijdens een her­denkings­bij­een­komst van orthodoxe Joden bij het graf van Rabbi Shimon bar Yochai, ligt nog vers in ons geheugen. Dicht erbij ligt Safed of Tsfat, eveneens een centrum van Joodse mystiek.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Safed is geïdentificeerd met Sepph, een versterkte stad in Opper-Galilea, die als vesting tegen de Romeinen wordt genoemd in de geschriften van de Romeins-Joodse historicus Josephus. Safed kreeg plaatselijke bekendheid onder de kruisvaarders, die er in 1168 een groot fort bouwden. Dit werd 20 jaar later veroverd door Saladin, en in 1219 door zijn achterneef al-Mu’azzam Isa afgebroken. Nadat het in 1240 door een verdrag aan de kruisvaarders was teruggegeven, werd er een groter fort gebouwd, dat in 1268 werd uitgebreid en versterkt door de Mamlukse sultan Baybars, die Safed tot een belangrijke stad en de hoofdstad van een nieuwe provincie in Galilea liet uitgroeien.

Na een eeuw van algemeen verval, bracht de Ottomaanse verovering in 1517 bijna een eeuw van stabiliteit, groei en welvaart in Safed. In deze periode ontwikkelden Joodse immigranten uit heel Europa de stad tot een centrum voor wol- en textiel­productie en de mystieke Kabbala-beweging. De stad werd bekend als een van de Vier Heilige Steden van het Jodendom. Als hoofdstad van het district Safad was het het belang­rijkste bevolkingscentrum van Galilea, met grote moslim- en joodse gemeenschappen.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog is er in 1948 door Arabische en Joodse strijdkrachten fel om de stad gevochten. Hierbij ontvluchtten 12.000 tot 15.000 Arabische inwoners de stad en kwam deze volledig onder controle van Joodse milities.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.