Toerisme in Israël vertoont geen tekenen van herstel naar pre-COVID niveau

Het rapport schrijft de scherpe daling toe aan verschillende factoren, waaronder de oorlog in Oekraïne, minder groepen die religieuze pelgrimstochten maken en hogere prijzen.

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: toerisme
Hoewel COVID eindelijk achter de rug is, heeft het toerisme naar Israël zich niet hersteld. Foto: Kobi Richter/TPS

Uit een maandag gepubliceerd rapport van een hotelvereniging blijkt dat de Israëlische toeristische sector zich niet heeft hersteld van de COVID-19-pandemie. Het waarschuwde voor een “zwarte februari”.

Uit een onderzoek van nationale toerismecijfers in het rapport bleek dat het aantal hotelboekingen in januari 2023 27 procent lager was dan in januari 2019.

Het rapport van de vereniging schrijft dit toe aan minder toeristen die naar Israël komen. Onder verwijzing naar het ministerie van Toerisme zei het rapport dat in 2023 slechts 257.000 toeristen Israël binnenkwamen, in vergelijking met de 284.000 die in januari 2019 binnenkwamen, een daling van 10 procent. Het rapport legde uit dat er meestal een kloof is tussen aankomende toeristen en hotelboekingen, omdat veel bezoekers liever flats huren, zoals via Airbnb, accommodatie regelen in buurlanden of bij familieleden verblijven.

Terwijl 2019 voor de COVID een recordjaar was voor het Israëlische toerisme, met 4,55 miljoen bezoekers, zag 2022 slechts 2,675 miljoen toeristen, een daling van 41%.

Het rapport schreef de scherpe daling toe aan verschillende factoren, waaronder minder toerisme uit Rusland sinds de invasie van Oekraïne, een daling van het aantal groepen die religieuze pelgrimstochten maken en hogere prijzen in Israël.

Ook werd opgemerkt dat het toerisme in Tel Aviv sneller aantrekt dan in afgelegen gebieden. Bij een vergelijking van hotelboekingen voor januari 2019 en 2023 zag Tel Aviv slechts een daling van negen procent. Het rapport wijst er echter op dat veel van de boekingen in de stad te danken zijn aan zakenmensen en niet aan toeristen. Nazareth zag een daling van 50 procent in boekingen, de Dode Zee een daling van 40 procent, Netanya een daling van 39 procent en de hotels aan het Meer van Galilea een daling van 33 procent.

De hotelvereniging zei: “De moeilijke gegevens van januari 2023 kunnen ook februari negatief beïnvloeden, tegen de achtergrond van de onzekerheid die is ontstaan door de goedkeuring door de regering van het decreet om [btw] voor toeristen in te voeren. Dit betekent dat pakketreizen voor toeristen 17% duurder zullen worden, in een land dat al wordt beschouwd als een van de duurste ter wereld.”

De vereniging voegde eraan toe: “Dit is een nieuwe klap voor een industrie die nog niet is hersteld van de Corona-crisis en kan een onomkeerbare klap zijn voor het toerisme, voor tienduizenden werknemers in de sector en voor het imago van de staat Israël in de wereld.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox