Toerisme: Duiken naar wrakken in de Middellandse Zee

In Israël kun je op veel plaatsen zwemmen en duiken: langs de hele Middel­landse Zeekust, in de Dode Zee, en de Rode Zee bij Eilat. Vandaag de laatste twee video’s, die je laten zien waar je naar wrakken kunt duiken in de Middellandse Zee bij Haifa en Nahariya. Met dank aan Israel21c.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Scire, een Italiaanse onder­zeeër uit de Tweede Wereld­oorlog die in 1942 op tragische wijze door een Britse torpedo tot zinken werd gebracht, ligt op 33 meter diepte in de Middel­landse Zee in de baai van Haifa.

De site, die nu dienst doet als gedenkteken, werd in het midden van de jaren 1980 bij toeval ontdekt door archeo­logische onder­zoekers. Het is een manier om een stukje geschiedenis te ontdekken en tegelijk kleine soorten zeeleven in de Middel­landse Zee te observeren.

Het onderwater gedenkteken voor 12 Israëlische mariniers bij het Kidon scheepswrak. (Foto: Dror Gilat)

Het scheepswrak Kidon werd aanvankelijk drie kilometer uit de kustlijn van Nahariya, aan het zuidelijke Shavei Zion strand, geplaatst als een duikattractie. In de afge­lopen jaren is het gaan dienen als een onder­water gedenk­teken voor 12 Israëlische mariniers die in 1997 om­kwa­men in een hinder­laag van Hezbollah troepen.

Het eerbetoon aan de zeesoldaten, dat er in 2016 door 100 duikers werd geplaatst, bestaat uit structuren in de vorm van twee vleermuisvleugels waarop 12 stoelen zijn geplaatst. De namen van de gesneuvelde soldaten zijn gegraveerd in een apart betonblok.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.