Toerisme: De Dode Zee, altijd een bezoek waard

De Dode Zee – wie is er niet geweest tijdens een vakantiereis naar Israël? Het is er warm – zeg maar rustig: heet – en je hoeft eigenlijk de zwemkunst niet machtig te zijn, je blijft wel drijven in het zware, met zout verzadigde water.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De Dode Zee is het laagst gelegen plekje op aarde, de waterspiegel bevindt zich 429 meter beneden zee­niveau. Eigenlijk is het geen zee, maar een binnen­meer gelegen op een lange slenk, de breuklijn tussen twee tektonische platen, die loopt van Turkije via het Jordaan­dal en de Straat van Tiran naar de Rode Zee.

Als gevolg van de winning van minerale zouten, en de permanente verdamping van het weinige water dat de Jordaan nog aanvoert, daalt het niveau van de Dode Zee voortdurend. Het zuidelijke deel ligt al bijna droog.

Nog een paar tips voor bezoekers: in de zomer is het er erg heet, ga liever in het voorjaar of het najaar. En neem badslippers o.i.d. mee, want brandend zand is erg heet aan je voeten. En mocht je naar de overkant willen zwemmen: neem je paspoort mee, want daar ligt Jordanië.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.