Toenemende spanningen aan de grens met Gaza

Nadat Hamas meer ‘demonstraties’ aankondigde aan de grens met Israël in Gaza en een Israëlische soldaat zaterdag ernstig gewond raakte door de relschoppers, verplaatste het leger meer troepen naar de zuidelijke grens. De nieuwe eenheden omvatten gepantserde voertuigen en scherpschutters.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Pales­tijnse demon­stranten botsten op 21 augustus 2021 met Israëlische troe­pen tijdens een protest aan de grens tussen Israël en Gaza, ten oosten van Gaza-Stad. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Het is erg moeilijk voor het Israëlische leger om deze aanvallen op hun grenshek aan te pakken, aangezien de aanvallers verkleed zijn als burgers en zich mengen onder de menigte, waartoe ook kinderen behoren. Elke gewonde of gedode Palestijn wordt gebruikt voor media­doel­einden en tot ver­velens toe gepro­moot als voor­beeld van Israëlische (lees Joodse) wreed­heid tegen de burger­bevolking van Gaza.

Einde aan de ballonnenterreur?

Hamas zou Egyptische onder­handelaars hebben beloofd te stoppen met zijn aan­vallen op Israël met terreur­ballonnen. Maar alleen al op maandag werden negen branden in het zuiden van Israël aangestoken door ballonnen, gevuld met explosieven en losgelaten met de zuidelijke zomer­winden in de richting van de Joodse staat.

Gemaskerde Palestijnse aanhangers van de Islamitische Jihad-beweging maken brandgevaarlijke ballonnen klaar ten oosten van Gaza-stad, om over het grenshek richting Israël te lanceren. (Foto: Atia Mohammed/Flash90)

Protesten bij de grensovergang

Deze woensdagochtend blokkeerden Joodse activisten de overdracht van goederen bij de grens­overgang Kerem Shalom naar Gaza om te demon­streren tegen de poging tot moord op de Israëlische grens­politie­agent Barel Shmueli. Shmueli werd van dichtbij in het hoofd geschoten tijdens rellen aan het grenshek en ligt momenteel in het ziekenhuis na verschillende spoedoperaties.

De Joodse demonstranten roepen Israël op om de leveranties aan Gaza stop te zetten, terwijl Israëlische politici vrezen voor een toename van het conflict­potentieel als de levens­standaard in Gaza nog veel verder afneemt.

Zie ook:
Brandende kwesties voor Bennett’s gesprek met Biden,
Israel expands Gaza barrier to ensure safety of soldiers positioned along border.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.