LedenTijden van wanhoop: staat Israël voor een nieuwe uitdaging, zoals in 1967?

Sinds enige tijd heerst er een gevoel van onrust in de Israëlische samenleving, sommigen spreken zelfs van een ‘kwade geest’.

Door Avshalom Kapach | | Onderwerpen: terreur
Leden van de Israëlische antiterreureenheid patrouilleren in Jeruzalem op 14 april, naar aanleiding van de veiligheidssituatie. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

De Coronapandemie en de daarmee gepaard gaande onveiligheid ondermijnen de economische, sociale en mentale weerbaarheid van de bevolking. Bovendien hebben de politieke veranderingen en de installatie van de nieuwe regering de controverses en breuklijnen tussen delen van de bevolking verdiept en verergerd.

De bedreigingen voor de veiligheid waarmee het land wordt geconfronteerd – de bewapening met kernbommen door Iran en het openlijke en flagrante dreigement om de staat Israël te vernietigen, samen met het gevaar aan de noord- en zuidgrenzen van het land (Hezbollah in Libanon, Hamas in Gaza en de Huti’s in Jemen), baren de bevolking van het land zorgen. Bovendien ondermijnen corruptie en fraude het Israëlische overheidsapparaat, waardoor het vertrouwen van de Israëlische bevolking in haar verkozen vertegenwoordigers steeds verder afbrokkelt.

Geen wonder dus dat de wanhoop onder de bevolking lijkt toe te nemen. Velen voelen zich herinnerd aan een soortgelijke periode in de geschiedenis van de staat, in de jaren zestig, toen Arabische naties opriepen tot oorlog en vernietiging van de Joodse staat. De Zesdaagse Oorlog van 1967 redde de staat Israël...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie