LedenTijd voor de christelijke wereld om Israël volledig te omarmen

Op de 125ste verjaardag van het Eerste Zionistische Congres, roept het hoofd van de Europese Coalitie voor Israël de resterende kerkelijke oppositie tegen de Joodse staat naar voren.

Door Tomas Sandell | | Onderwerpen: christenen
Herzls visie voor een herboren Joodse staat verdeelde de christelijke kerk in zijn tijd, en die verdeeldheid is gebleven. Foto: Zuzana Janku / Flash90

Afgelopen weekend was het 125 jaar geleden dat Theodor Herzl zijn zionistische visie presenteerde in Basel, Zwitserland. De christelijke wereld was toen verdeeld. In de meeste christelijke kringen werden Joden nog steeds beschouwd als “dolende Joden, vervloekt door God omdat zij hun Messias niet hadden aanvaard,” terwijl zij voor anderen de “ware Israëlieten van de Bijbel waren, geliefd door God vanwege de aartsvaders.”

In het ene kamp ervoeren de Joden afkeer en vijandigheid, in het andere een bijna overenthousiaste omhelzing. Zoals de geschiedenis laat zien, was het mede dankzij de steun van deze laatste groep, voornamelijk evangelische protestanten, dat het zionistische project van de grond kwam. Toch zijn de christenen die zeer kritisch staan tegenover de joodse staat niet verdwenen. Zij zijn nog even luidruchtig als voorheen.

Geen enkele stad illustreert deze verdeeldheid beter dan Karlsruhe, Duitsland, waar de Wereldraad van Kerken (WCC) deze week bijeenkomt voor zijn 11e Algemene Vergadering. Het was in deze stad dat Theodor Herzl in 1896 het internationale toneel betrad toen hij werd ontvangen door de groothertog van Baden, Frederik I, die enthousiast...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie