Tienerzonen klagen vader aan over Corona-vaccin

• Conflict tussen vader en zonen over vaccineren,
• Aantal besmettingen neemt weer toe,
• Bezorgheid over nieuwe Covid-19 varianten,
• Overtollige vaccinvoorraad geruild met Zuid-Korea.

Door Redactie Israel Today |

Illustratie: Een Israëlische tiener krijgt een vaccinprik. De regering heeft aanbevolen om alle 12-15-jarigen in te enten tegen Corona (Foto: Jamal Awad/Flash90)

Israël heeft te maken met een toenemende, zij het enigszins milde controverse over het inenten van tieners tegen het Covid-19 virus. Terwijl heel wat Israëli’s (vooral zij die naar het buitenland willen reizen) klaar stonden om hun tienerkinderen te laten inenten, vonden anderen dat de campagne om de 12-15-jarigen van het land in te enten voorbarig, zo niet onnodig was.

Een vader weigerde ronduit in te stemmen toen zijn twee 15-jarige zonen vroegen om te worden ingeënt. Dus daagden ze hem voor de rechter. Vorige week besliste de rechtbank van Haifa in het voordeel van de jongens en beval dat zij onmiddellijk zouden worden ingeënt overeenkomstig hun eigen wensen, meldde Channel 12 News.

De moeder al ingestemd met het laten vaccineren van haar zonen. De vader had aangevoerd, dat in de media talrijke deskundigen hebben gezegd dat het vaccineren van de jeugd van het land geen dringende zaak is. Bovendien heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vastgesteld dat het vaccin van Pfizer veilig is voor kinderen van 12 tot 15 jaar, maar ook erkend dat de proeven voor deze leeftijdsgroep nog aan de gang zijn.

De twee jongens voerden aan dat zij de problemen begrijpen, maar aangezien zij beiden aan groepssport doen en dus regelmatig in contact komen met andere tieners, zouden zij zich veiliger voelen als zij werden gevaccineerd.

De rechtbank concludeerde dat zij geen uitspraak kon doen op basis van de mening van deze of gene deskundige die op het avondjournaal te zien was, en dat zij zich moest neerleggen bij de aanbeveling van het ministerie van Volksgezondheid, dat Israëlische kinderen tussen 12 en 15 jaar moeten worden gevaccineerd.

Israel Today kan bevestigen, dat Israëli’s automatische telefoontjes hebben ontvangen van onze zieken­fondsen (die in Israël het vaccinatie­programma uitvoeren) met de aanbeveling dat we onze tiener­kinderen zo snel mogelijk laten inenten tegen Covid-19. Israël telt ongeveer 570.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar.

De rechter bepaalde ook dat gezien de leeftijd en het niveau van sociale activiteit van de jongens, zij het recht hadden om betrokken te zijn bij deze beslissing en deze zelfs zelf te nemen.

Aantal besmettingen neemt weer toe
Blijkbaar gaan ook de Israëli’s – net als de Nederlanders – te soepel om met de versoepelingen van de maat­regelen tegen het Coronavirus. De afgelopen week werden rond de 500 nieuwe besmettingen per dag gemeld, hoewel het percentage positieve testen met 0,7% laag blijft. Ook is dit aantal besmettingen laag vergeleken met 3 maart, toen meer dan 4000 nieuwe besmettingen met Covid-19 werden gemeld.

Bij de de nieuwe besmettingen gaat het steeds vaker om de Delta-variant, waarvan de helft bij schoolkinderen. Het BioNTech-Pfizer vaccin blijkt 60 tot 80 procent effectief tegen de Delta-variant, maar gevaccineerde personen die de Delta variant oplopen hebben minder last van de ziekte.

Het ministerie van Volksgezondheid adviseert het testen van deelnemers en stafleden van zomerkampen en van bezoekers van verpleeghuizen e.d., en verplichte quarantaine voor ieder die in direct contact is gekomen met een corona-patiënt.

Binnenkort besluit het kabinet of vanaf 1 augustus individuele, gevaccineerde toeristen welkom zijn in Israël of dat men die datum opschuift.

Nieuwe Covid-19 varianten
De ontdekking van een nieuwe variant van het Corona­virus, ‘Delta-plus’, bij vier personen, heeft tot onge­rust­heid geleid bij Israëlische gezond­heids­functio­narissen. De vier ziektegevallen worden gevolgd en er wordt onderzocht waar de infectie vandaan is gekomen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de Lambda-variant op de officiële lijst van varianten geplaatst. Deze is aangetroffen in 29 landen en is wijdverspreid in Peru en Chili. De WHO is bezorgd dat deze mutatie een wereldwijde bedreiging vormt, omdat deze de wijze van verspreiding kan beïnvloeden.

Overtollige vaccinvoorraad geruild met Zuid-Korea
Israël is met Zuid-Korea overeengekomen, 700.000 doses BioNTech-Pfizer vaccin, waarvan de houd­baar­heid deze maand eindigt, met dit land te ruilen voor een gelijke hoeveelheid vaccins die Korea in september of oktober geleverd krijgt. Hierdoor kan Zuid-Korea zijn vaccinatieprogramma versnellen, en wordt voorkomen dat voor miljoenen dollars aan vaccins moet worden weggegooid. De ruil is afgesproken in overleg met Pfizer CEO Albert Bourla.
Zoals bericht, heeft de Palestijnse Autoriteit een soortgelijke ruil van vaccins op het laatste moment afgezegd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.