LedenTerug naar de tweestatenoplossing? Over Lapid’s controversiële VN-toespraak

Het vinden van oplossingen om het conflict te beëindigen blijft vooral holle retoriek, zonder praktische stappen op het terrein.

Door Jason Silverman | | Onderwerpen: tweestatenoplossing
Premier Yair Lapid spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Foto: Avi Ohayon/GPO

Sinds enkele jaren is de tweestatenoplossing bijna geheel afwezig in het Israëlische politieke discours. Bovendien hebben zowel geleerden als deskundigen het idee voortdurend opgehemeld en gezegd dat twee staten voor twee volkeren niet langer een relevant en haalbaar voorstel is om een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De langverwachte toespraak van de Israëlische premier Yair Lapid tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York op donderdag leek de tweestatenoplossing nieuw leven in te blazen, aangezien hij op dit belangrijke internationale podium zijn steun voor het idee uitsprak en zei dat “de tweestatenoplossing juist is voor de veiligheid van Israël, zijn economie en de toekomst van onze kinderen.” Lapid voegde eraan toe: “Vrede is geen zwakte…vrede is de overwinning van al het goede.”

Het zal niemand verbazen dat de leiders van Israëls rechtse politieke partijen felle reacties hebben uitgebracht. De meesten van hen waarschuwden voor de potentiële veiligheidsrisico’s die een onafhankelijke Palestijnse staat zou kunnen opleveren. Voorzitter van de partij Religieus Zionisme Bezalel Smotrich noemde het idee “gevaarlijk” en zei...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie