Terroristische aanval na een jaar zonder terreurdoden

Een 35-jarige man werd woensdagmiddag in de stad Petach Tikva, nabij Tel Aviv, met een mes gestoken. Toen de reddingsdiensten aankwamen, lag hij bewusteloos en hevig bloedend op straat. Hij werd onmiddellijk behandeld en overleed op weg naar het ziekenhuis.

Door Redactie Israel Today |

Hij had zeer ernstige verwondingen opgelopen en zijn toestand werd als zeer kritiek beschreven. De aanvaller was een Arabier uit Nabloes die in Israël werkte. Hij werd in hechtenis genomen door de politie.

Het is al meer dan een jaar geleden dat Rina Shnerb (destijds 17) werd gedood, toen Palestijnse terroristen een bom lieten ontploffen langs een populair wandelpad in Samaria.

Sinds haar tragische dood heeft geen enkele andere Israëlische burger meer het leven verloren als gevolg van Palestijnse terrorisme. Het is de eerste keer in 56 jaar dat Israël een volledig jaar zonder een terreur-gerelateerde burgerdode heeft meegemaakt.

In 1964 stierven geen Israëlische burgers bij terreur­aanslagen, hoewel 100 IDF-soldaten het leven lieten in de strijd tegen moslim­militanten. Het afgelopen jaar verloor de IDF een soldaat, Amit Ben Yigal, die werd gedood toen een Palestijnse terrorist, die zijn eenheid probeerde te arresteren, een groot betonnen blok van het dak van zijn woning gooide.

Dit alles wil niet zeggen dat Israël het afgelopen jaar geen terreur­aanslagen heeft gekend. Hoewel een groot deel van het land een deel van de lentemaanden in lockdown was, waren er tientallen ernstige terreur­pogingen, waardoor veel Israëli’s gewond raakten, en waarschijnlijk ook nog honderden, die geen slachtoffers hebben gemaakt.

Ook gelooft niemand dat het verlangen van Palestijnse terreurgroepen om Israëli’s te schaden enigszins is afgenomen. Daarvoor behoef je alleen maar te kijken naar de aanvallen met raketten en vuurballonnen deze week vanuit de Gazastrook.

Maar in tegensspraak met de toegenomen bluf van het Palestijnse leiderschap, hebben de gewone Palestijnse Arabieren ons en andere Israëlische media verteld, dat ze moe zijn van onophoudelijke conflicten en dat ze gewoon rustig en in vrede willen leven. Dat sentiment zal waarschijnlijk groeien, tot groot verdriet van de Palestijnse Autoriteit, nadat andere Arabische Staten de betrekkingen met Israël normaliseren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.