Terreurslachtoffer is overleden; terrorist is opgepakt

Yehuda Guetta, de jonge Israeli die zondag ernstig gewond raakte bij de terreuraanslag in Samaria, is woensdagavond aan zijn verwondingen bezweken. De terrorist is inmiddels opgepakt in het dorp Silwad bij Ramallah.

Door Redactie Israel Today, TPS |

Afbeelding: De bushalte op de kruising Tapuach, waar de terreuraanslag plaatsvond. (Foto: Nadav Goldstein/TPS)

De 19-jarige Yehuda Guetta studeerde aan een yeshiva in Itamar en wachtte bij het kruispunt Tapuach op een lift, toen een terrorist op hem en twee van zijn vrienden schoot. Hij woonde in Jeruzalem, en wordt overleefd door zijn ouders, vier broers en twee zusters. Hij wordt vandaag begraven.

Een van de vrienden, Benaya Peretz, ligt nog in ernstige toestand in het ziekenhuis, terwijl de derde, Amichai Challah (19) maandag reeds met lichte verwondingen naar huis werd teruggebracht.

Yehuda Guetta (Foto: TPS)

Het hoofd van de Samaria-raad, Yossi Dagan, heeft na de dood van Guetta opgeroepen tot de oprichting van een nieuwe Israëlische gemeenschap. ‘Yehuda stierf niet aan kanker, hij werd vermoord omdat hij een Jood was in het Land Israël. De Israëlische regering moet wakker worden. De regering moet deze golf [van terrorisme] behandelen voor wat het is: een door de Palestijnse Autoriteit georga­ni­seerde en geplande gebeur­tenis,’ zei Dagan. Hij riep op tot de terugkeer van de IDF-controleposten in de straten van Samaria.

Hij eiste dat de premier onmiddellijk zijn goedkeuring zou hechten aan de bouw van een nieuwe gemeen­schap in de buurt van het knooppunt Tapuach en aan een verdub­beling van de omvang van de nederzetting Itamar, waar Guetta studeerde.

De Israëlische president Reuven Rivlin betuigde zijn medeleven aan de familie van Guetta nadat zijn dood bekend was gemaakt: ‘Ik stuur een hartelijke omhelzing, kracht en gebeden om de familie van Yehuda Guetta te troosten, die deze week werd vermoord bij de Tapuah Junction schietaanval. O, wat een pijn en wat een verdriet om het licht dat door een misdadiger is ontnomen.’

Yehuda’s moeder Milka zei donderdagochtend in een interview met de legerzender Gale Tzahal: ‘Hij was mijn tweede zoon van zeven kinderen. Hij was zo’n intelligente jongen, en ook ongelooflijk leergierig en serieus met alles wat hij deed. Hij was toegewijd aan Torahstudie en ook aan zijn mede-Joden. Zijn droom was om bij de Shayetet 13 elite-eenheid van het leger te komen.’

Ze zei verder: ‘Yehuda ging zondagmiddag terug naar de yeshiva, ik was opgelucht dat hij overdag onderweg zou zijn. Korte tijd later belde mijn zuster mij op en vertelde mij dat er iets was gebeurd bij het kruispunt Tapuach en dat zij wist dat Yehuda daar op dat moment was geweest. Ik begon hem te bellen en te sms’en, maar hij reageerde niet. Uiteindelijk nam iemand anders, iemand van het reddingsteam ter plaatse, de telefoon op en vertelde me dat Yehuda daar was.’

Het Israëlische leger heeft enkele dagen naar de terrorist gezocht. (Foto: Flash90)

Kort nadat zijn dood was bekendgemaakt, verklaarde het Israëlische leger (IDF) dat zij de terrorist gevangen hadden genomen. Muntasar Halbi (44) uit het dorp Turmus Aya en vader van zeven kinderen, werd door Israëlische speciale troepen levend gevangen genomen in het dorp Silwad bij Ramallah.

Hij had lichte verwondingen aan zijn been, die veroor­zaakt waren door schoten die door IDF-troepen op hem werden afgevuurd tijdens de terroristische aanval die hij pleegde. Hij was geen lid van een terroristische organisatie.

Verscheidene van zijn familieleden bevinden zich in Israëlische hechtenis en worden ervan verdacht hem te hebben geholpen.

Bewijsmateriaal vernietigen
Na de aanslag hebben Palestijnse functionarissen zich ingespannen om de gevluchte terrorist te helpen. Zij vroegen Palestijnen die in het gebied van de aanslag wonen en werken, alle video-bewijs te vernietigen dat Israël zou helpen de dader te vatten. Ook de Palestijnse Fatachpartij vroeg via sociale media aan Palestijnen die aan de ontsnappingsroute van de schutter wonen, om videobeelden van hun bewakingscamera’s te verwijderen, omdat die bewijs kunnen bevatten.

Toen militairen van de IDF het voertuig van de terrorist in beslag kwamen nemen, hebben Palestijnen de auto in brand gestoken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.