Terreurgroep ISIS blijft een bedreiging voor Israël

Het Kalifaat mag dan gevallen zijn, maar de oorlog tegen ISIS is nog lang niet voorbij. De jihadisten van ISIS herstellen zich, hernieuwen hun agressie en bedreigen de landen van het Midden-Oosten. In Afghanistan valt een ISIS-tak de Taliban aan.

Door Yochanan Visser | | Onderwerpen: Israel, bedreiging

De terreurgroep Islamitische Staat (Daesh in het Arabisch, en algemeen aangeduid als ISIS) is verdwenen uit de kranten­koppen in de media, maar dat betekent niet dat de jihadistische organisatie zelf is verdwenen. Israël zou zich zorgen moeten maken over één ontwikkeling in het bijzonder deze week die zich voordeed in Libanon, waar IS-terroristen afkomstig uit Syrië zich nu proberen te verschansen.

Momenteel is de machtigste tak van ISIS de Wilayat Khorasan (Islamitische Staat Pakistan, of ISP), een tak die werd opgericht in Pakistan en later zijn activiteiten uitbreidde naar Afgha­nistan, waar het nu het nieuwe Taliban-regime probeert te terroriseren. Deze ISIS-tak heeft de afgelopen maand aanvallen uitgevoerd tegen de Taliban in de provincies Logar, Nangarhar en Kunar. Van hun kant vielen de Taliban ISP-posities aan in de steden Kaboel, Jalalabad en Kandahar.

In de hoofdstad Kaboel doodden de Taliban-troepen op 19 december vorig jaar een ISP-zelfmoor­denaar voordat de ‘martelaar’ zichzelf kon opblazen voor de paspoort­dienst, waar een grote menigte stond te wachten om reis­docu­menten te verkrijgen om Afghanistan te ontvluchten.

De Taliban hebben nu aangekondigd dat zij ‘martelaars­brigades’ zullen oprichten, een strijdmacht van zelfmoor­denaars die zullen worden geïntegreerd in het Afghaanse leger en zullen worden ingezet voor ‘speciale operaties’, aldus Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid.

Pakistan en de dreiging van nucleaire jihadisten

Ook de Wilayat Khorasan (ISP) probeert de regering in Pakistan te ondermijnen door terreur­aanslagen uit te voeren, terwijl de Taliban hetzelfde proberen te doen.

De plaatselijke Taliban-tak Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP) heeft zijn gewelddadige activiteiten hervat nadat een akkoord met de regering over een staakt-het-vuren van een maand op 9 december 2021 was verstreken.

De jihadistische activiteit in Pakistan is uiterst zorgwekkend, aangezien het moslimland over een arsenaal aan kern­wapens beschikt. Een overname van Pakistan door de TTP of ISP zou voor de wereld nog gevaarlijker zijn dan een Iran met kernwapens, aangezien het regime van Ayatollah Ali Khamenei zich rationeler gedraagt dan deze jihadistische groeperingen.

ISIS in Libanon

Middenin de aanhoudende chaos in Libanon werkt ISIS eraan zich in het land te verschansen door terroristen uit Syrië en Irak het land binnen te brengen en door ontevreden jonge Libanezen te rekruteren.

Een groep van 65 Libanese jongeren uit Tripoli sloot zich onlangs aan bij de gelederen van ISIS, dat zijn terroristische activiteiten in Noord-Libanon heeft opgevoerd en betrokken was bij een schietaanval op een Libanese legerofficier. ISIS biedt 1.500 dollar aan elk van deze jonge Libanezen en vraagt hen in ruil om deel te nemen aan terroristische activiteiten in zowel Syrië als Irak.

De Libanese krant Al-Akhbar meldde vorige maand dat een aanzienlijke hoeveelheid lichte en zware wapens (RPG’s en mortieren), evenals munitie, door IS Libanon was binnengesmokkeld. Israël in het vizier Benadrukt moet worden dat de Quds Force van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran niet de enige strijdgroep in het Midden-Oosten is die Israël wil vernietigen. Ook ISIS verklaarde dat de eliminatie van de Joodse Staat een van zijn doelen is, zoals zijn vermoorde leider Abu Bakr al-Baghdadi verklaarde toen zijn kalifaat nog in opkomst was.

De jihadistische groep heeft al een terreuraanslag in Israël uitgevoerd in juni 2017, toen een Palestijnse terreurcel in de Oude Stad van Jeruzalem een schietaanval lanceerde tegen Israëlische grens­politie agenten, wat leidde tot de hinderlaag en moord op officier Hadas Malka.
Sommige Arabische media waarschuwen nu dat de aanwezigheid van IS in Libanon een nieuwe bedreiging voor Israël zou kunnen worden, aangezien het heeft beloofd zich aan te sluiten bij de ‘mars op al-Quds (Jeruzalem).’

Israël heeft een aantal Arabische burgers moeten vervolgen wegens verbondenheid met IS. (Foto: Basel Awidat / Flash90)

Opstand in Irak

Nadat de VS op 9 december vorig jaar het einde van hun gevechtsmissie in Irak hadden aangekondigd, heeft ISIS onmiddellijk zijn terroristische activiteiten in het door oorlog verscheurde land opgevoerd.

Na het verdwijnen van het Kalifaat hergroepeert IS zich langzaam in zowel Irak als Syrië, vormt slapende cellen en voert een guerrilla­oorlog (Harb al isabat) tegen Iraakse en westerse troepen. Tussen januari 2020 en september 2021 claimde IS gemiddeld 90 operaties per maand in Irak, waaruit bleek dat het nog steeds een zeer actieve en dodelijke strijdmacht was.
Alleen al in Iraaks Koerdistan voerde IS in 2021 257 terreuraanslagen uit, waarbij 387 doden vielen, 518 mensen gewond raakten en 37 werden ontvoerd. De 79 landen tellende coalitie van de VS tegen IS reageerde door 626 tegenaanvallen uit te voeren.

De nieuwe ISIS-leider Abu Ibrahim al-Qurashi heeft zich rustig gehouden, maar is verant­woordelijk voor de omschakeling naar guerrilla­oorlog­voering en de toename van het aantal terroristische aanslagen sinds de VS vorig jaar de gevechts­missie heeft beëindigd. Waarnemers vrezen dat nu hetzelfde zal gebeuren als in 2011, toen de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama zijn belofte waarmaakte om het Amerikaanse leger volledig uit Irak terug te trekken.

De terugtrekking van het Amerikaanse leger leidde al snel tot de opkomst van IS, dat in 1999 werd opgericht door de Jordaanse jihadist Abu Musab al-Zarqawi toen het trouw zwoer aan Al-Qaeda.
De groep van Al-Zarqawi nam deel aan de eerste opstand na de invasie van Irak door de VS in 2003 en was de belangrijkste strijdmacht die verant­woordelijk was voor de vernietiging van de Iraakse stad Fallujah tijdens het tweede offensief van de door de VS geleide coalitie tegen Al Qaida in november en december 2004.

De laatste IS-aanslag in Irak vond donderdag plaats, toen zelfmoord­terroristen soldaten aanvielen in de stad Abukamal aan de Syrische grens, waarbij 8 Iraakse soldaten om het leven kwamen en tientallen anderen gewond raakten.

ISIS-activiteit in Syrië

Ook in Syrië blijft ISIS een strijdmacht om rekening mee te houden. Het Assad-regime probeert het gevaar van IS te verminderen door de leden en hun families uit te wijzen naar Irak, en door Russische luchtaanvallen te vragen op posities van de jihadistische organisatie in Oost-Syrië.

Assad besloot de ISIS-leden naar Irak uit te wijzen na een reeks moorden in het beruchte vluchtelingenkamp Al-Hol, waar veel families wonen die banden hebben met de groep en waar vorig jaar minstens 90 moorden werden gepleegd door ISIS-jihadisten. De laatste moord, op een Syrische paramedicus die voor de Koerdische Rode Halve Maan in Al-Hol werkte, was waarschijnlijk de aanleiding voor het besluit om 110 IS-families uit het kamp te verdrijven.

De Russische luchtmacht doodde donderdag elf ISIS-jihadisten en verwondde 20 anderen in de Oost-Syrische woestijn, terwijl ze op weg waren om de stad Deir Ezzur aan te vallen.

Alleen al in 2021 lanceerde ISIS 342 terreuraanslagen in Syrië, waarbij 228 burgers en 135 Syrische soldaten en ander veiligheids­personeel om het leven kwamen. Onder de slachtoffers waren ook leden van de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten.

Het Pentagon voorzag al de toename van de activiteiten van IS in zowel Syrië als Irak aan het einde van 2021, en publiceerde in september vorig jaar een rapport over ISIS. Dit rapport zei dat na een afname van de activiteiten in de maanden voorafgaand aan september, ISIS hoogst­waar­schijnlijk ‘de activiteit in het komende kwartaal zou verhogen na een periode van herstel.’

Dit alles toont aan dat de oorlog tegen IS nog lang niet voorbij is, en dat het besluit om de gevechtsmissie tegen de jihadisten in Irak te beëindigen dus voorbarig lijkt te zijn.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox