Terreur in Israëlische WhatsApp-groepen

Hamas infiltreert Israëlische WhatsApp-groepen via smartphones van Israëlische gijzelaars en omgekomen soldaten en burgers.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Hamas

De afgelopen dagen circuleren er verschillende berichten op WhatsApp-kanalen waaruit blijkt dat Hamas beschikt over talloze telefoons van levende of dode Israëli’s die zijn ontvoerd in de Gazastrook. Deze worden gebruikt om te infiltreren in WhatsApp-groepen van Israëlische gebruikers en informatie uit hen te halen.

Dit voegt zich bij de getuigenissen van Israëlische familieleden en vrienden van ontvoerden in Gaza, die in verschillende gevallen meldden oproepen in het Arabisch te hebben ontvangen van de nummers van hun vermiste zonen en dochters. In één geval belde iemand een Israëlische moeder en vertelde haar in het Hebreeuws dat haar zoon dood was. De moeder barstte in hysterie uit en vroeg wie hij was. Deze antwoordde dat zijn naam Mohammed was en dat hij kolonel was in de Gazastrook. Tot slot zegt hij in het Hebreeuws: “Sichrono Le’Bracha”, (“Moge zijn nagedachtenis gezegend zijn”), wat een traditionele zegening is. In een ander geval zei Mor Baider, een Israëlische, dat ze een video van haar vermoorde grootmoeder op haar persoonlijke Facebookpagina had gezien.

Mor vertelde in tranen dat de terrorist haar grootmoeder had vermoord in haar huis in het zuiden van Israël. Vervolgens gebruikte hij de mobiele telefoon van haar vermoorde oma om een video te maken van haar bloedende lijk, die hij via haar mobiele telefoon uploadde naar haar Facebookpagina. Palestijnse terroristen deden dit en nog veel meer met de smartphones van vermoorde Israëliërs.

Maar dat niet alleen, Hamas-terroristen proberen de in beslag genomen telefoons van dode of ontvoerde Israëli’s te gebruiken om in te breken in de WhatsApp-groepen van gebruikers om meer strategische informatie over de politie en het leger te krijgen. Als het telefoontoestel toebehoort aan een soldaat die in hun handen is gevallen, doorzoeken ze zijn telefoon op contactadressen en doen ze zich de eerste paar uur voor als de eigenaar van de telefoon om in verschillende WhatsApp-groepen naar details over zijn eenheid te vragen. Hiervoor hebben ze collega’s die goed tot zeer goed Hebreeuws spreken. Daarnaast werd in de media aangekondigd dat men geen politiebarrières op de wegen mag markeren in Waze of politiecamera’s die de snelheid van snelle bestuurders registreren. De Palestijnen hebben te veel mobiele telefoons van Israëli’s in beslag genomen en daarom worden we verondersteld voorzichtig te zijn met de berichten.

Veel werknemers in het hele land ontvangen berichten van hun beveiligingsafdelingen waarin hen wordt gevraagd voorzichtig te zijn met wat ze delen in WhatsApp-groepen op het werk. Sommige plaatsen hebben hun werknemers zelfs gevraagd de bestaande WhatsApp-groepen te verwijderen en nieuwe groepen te openen. Als iemand verdachte WhatsApp-berichten ontvangt, is het eerste wat je moet doen vragen stellen waarvan elke Israëli de antwoorden kent, zoals “wat zijn de drie belangrijkste festivals” of “wanneer wordt Onafhankelijkheidsdag gevierd“.

“Ze maken ook verbinding met de nieuwe hulpgroepen om informatie te verzamelen”, schreef de veiligheidsdienst aan het personeel van het Hillel Yaffe Medisch Centrum. Vervolgens wordt aanbevolen om de groepen te sluiten voor berichten, behalve voor beheerders. Ook moet worden gespecificeerd dat alleen beheerders nieuwe mensen goedkeuren en ervoor zorgen dat alle beheerders van de groepen persoonlijk bekend zijn. Men moet alle leden van de groep verwijderen die de beheerders niet persoonlijk kennen, of zelfs de groep sluiten en een nieuwe openen met alleen bekende groepsleden.

De Israëlische National Cyber Authority zei dat het niet mogelijk was om relevante scenario’s uit te sluiten waarin Hamas deze apparaten daadwerkelijk gebruikt en noemde een aantal regels. De Cyber Autoriteit raadt aan om geen informatie te delen die door de vijand kan worden gebruikt – vooral bij grote groepen waarbij niet alle deelnemers bekend zijn.

Daarnaast zijn Israëli’s die op zoek zijn naar hun vermiste familieleden in het zuiden van het land het doelwit geworden van cybercriminelen die hen geld proberen te laten overmaken voor informatie. De criminelen proberen misbruik te maken van het feit dat veel Israëli’s zijn gegijzeld door Hamas-militanten en zijn nu een afpersingscampagne gestart via het instant messaging-platform WhatsApp. Het Israëlische Cyberdirectoraat heeft bevestigd dat families die wanhopig op zoek zijn naar hun vermiste familieleden WhatsApp-berichten ontvangen van afzenders die beweren in het bezit te zijn van vitale informatie over de gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden.

“Heb je een poging tot afpersing of een verzoek om persoonlijke informatie, een wachtwoord of een code ontvangen op WhatsApp? Negeer het. Blokkeer de afzender en meld het aan WhatsApp via de knop ‘Rapporteren’ in je contactinstellingen”, aldus de directie. De daders zijn waarschijnlijk Arabieren uit Jordanië. Ze beweren dicht bij Palestijnen in Gaza te staan die hun vermiste familieleden vasthouden en vragen een “bewijsvergoeding” van ongeveer 1.000 shekels om informatie door te geven aan de families. De oplichters lijken gebruik te maken van berichten op Facebook of andere sociale netwerksites en een profielfoto van de vermiste persoon om de families te laten betalen. Meer dan 900 mensen zijn gedood in Israël sinds de Hamas-aanvallen van zaterdagochtend, waaronder 260 jongeren op een muziekfestival. Volgens de Israëlische regering zijn er meer dan 100 Israëli’s ontvoerd tijdens de aanvallen, waarvan de meesten vermoedelijk naar de Gazastrook zijn gebracht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox