Tentoonstelling in leeg museum toont Palestijnse historie

Het in 2016 opgerichte Palestijns Museum in Birzeit moest een belangrijke pijler worden van de droomfabriek Pallywood, maar de oprichters vergaten een klein detail: Er is geen Palestijnse geschiedenis in het land die in het museum tentoongesteld zou kunnen worden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Pallywood

Alle archeologische vondsten in ‘Palestina’ getuigen alleen van de Joodse aanwezigheid in het land. Het is erg moeilijk voor de curatoren om iets te vinden dat met de Palestijnse geschiedenis te maken heeft, maar vrij is van terreur.

Daarom staat het gebouw leeg. Als gevolg van de Corona-crisis is het museum nu meer online gaan werken. Een tak van de digitale presentatie is de ‘tijdlijn’ over de Pales­tijnse geschie­denis. De tijdlijn begint in 1516 met de verovering van het gebied door de Ottomanen.

Wacht eens even. Horen we niet steeds dat de Palestijnen al millennia in het land wonen? Machmoud Abbas beweert dat zij afstammen van de Kanaänieten, die 3500 jaar geleden in het huidige Israël woonden, en óók van de Filistijnen, die meer dan 4000 jaar geleden in de tijd van Abraham in het land woonden.

Zoals vaak het geval is bij het verzinnen van verhalen, zit de duivel in de details. Wanneer is het verhaal van het Palestijnse volk begonnen? Wat kan men tentoon­stellen in vitrines van een volk dat alleen maar werd opgericht om tegen de Joden te vechten? Dit zijn vragen waarop het Pales­tijnse museum in Birzeit geen antwoord geeft.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox