Tel Avivse rabbi opent deuren voor de LGBT-beweging

Israel Today organiseerde vorige week een exclusieve chat voor onze leden met prof. rabbi Aviad Friedman, waarin deze rabbijn zijn outreach naar de LGBT-gemeenschap in de Joodse Staat uitlegde. De Engelstalige opname is nog te beluisteren.

Door Redactie Israel Today |

Samen met zijn vrouw Hanna heeft rabbi Friedman b’yachad of ‘samen’ opgericht- een liberaal-orthodoxe gemeenschap in Tel Aviv die alle kinderen van God verwelkomt, inclusief leden van de LGBT-gemeenschap.

Rabbi Friedman vertelde ons over de geboorte van zijn ernstig autistische zoon, de uitdagingen waarmee ze hem zagen, en hoe die ervaring hun ogen opende.

‘Voordat onze zoon werd geboren, zagen we onszelf als ‘normale’ Israëli’s,’ zei hij. ‘Het was pas na het omgaan met autisme waarvan we begrepen dat er veel goeds te vinden is aan de randen van de samenleving.’

Hoewel de LGBT-beweging niet langer een rand­ver­schijnsel lijkt, wordt het nog steeds gemeden door de meesten in de religieuze gemeenschap. ‘We geloven, dat elke persoon die God heeft geschapen, zijn of haar eigen plaats in de wereld heeft, en we moeten ons hart voor iedereen openen,’ zei deze heel bijzondere rabbijn, die vertelde dat indertijd, toen zij met B’yachad begonnen, ‘geen enkele religieuze organisatie bereid was om zich te verbinden met de LGBT-gemeenschap. We besloten de eerste te zijn. We openden onze deuren voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Iedereen kon cantor zijn, iedereen kon voorlezen uit de Torah. En we zullen nooit vragen met wie ga je naar huis en wat je daar doet.’

Wat zijn de gevolgen, de goede en slechte, van deze aanpak? Is het in lijn met Bijbelse principes? Voor de antwoorden op deze en meer vragen, kunt u hieronder de volledige opname te bekijken. Hij duurt een uur en is Engels ondertiteld.

Wie is rabbi Aviad Friedman?
Rabbi Friedman is de persoonlijke adviseur geweest van de vroegere Israëlische premier Ariel Sharon. Hij is directeur-generaal geweest van het Israëlische ministerie van Diasporazaken en senior adviseur in de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Immigratie en Absorbtie.

Rabbi Friedman is ook een zakenman, die in diverse technologie startups investeert en daarin diverse functies vervult. Hij is ook bestuurslid geweest van de Hebreeuwstalige krant Ma’ariv.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.